SKUPŠTINA ODLUČILA: Usvojen budžet za 2021. godinu

Na sednici Skupštine grada usvojene su dve najvažnije tačke predloženog dnevnog reda – rebalans budžeta za 2020. i budžet za 2021. godinu.

Odbornici vladajuće većine budžet su usvojili bez rasprave, dok su komentare uputili predstavnici Pokreta „Dosta je bilo“ (DJB) Svetlana Vukobratović Novković i Aleksandar Korovljev. Odbornik Zoran Sandić (DSS) je kao najveću zamerku istakao smanjenje budžeta u oblasti primarne zdravstvene zaštite u jeku pandemije korona virusa, kada je, kako naveo, medicinski sistem pred pucanjem.

Demokrate su skrenule pažnju i na činjenicu da mala i srednja preduzeća takođe zaslužuju mnogo više finansiriskih sredstava od javnih ustanova, čiji je osnivač Grad, jer su oni trenutno najugroženiji pandemijom.

Planirani budžet za 2021. iznosiće blizu 4,3 milijarde dinara, dok se rebalansom budžeta za 2020. godinu utvrđuje da ukupni prihodi i primanja u ovoj godini budu oko 5,33 milijarde. Upravo je kovid 19 glavni krivac što će u gradskoj kasi dogodine biti skoro 1,04 milijarde dinara manje (oko 8,86 miliona evra) nego ove godine, što predstavlja procentualni pad od čak 19,51 odsto!

-Projektovani budžet za 2021. godinu je za oko 800 miliona manji nego lane. Zbog aktuelne epidemijske situacije koja nas je zadesila on je restriktivan, ali ima i svoju razvojnu komponentu koja će, pre svega zavisiti od razvoja događaja u narednoj godini, ali i stepena naše efikasnosti i racionalnosti. Neizostavan je i stepen saradnje koju ćemo imati sa pokrajinskim i republičkim organima kako bi završili započete projekte. Što se ostalih odluka tiče, moram da naglasim da je od velike važnosti usvajanje Predloga odluke o izradi Prostornog plana grada Zrenjanina za period 2021 – 2035 i izrada plana razvoja u narednih sedam godina. To su dva strateška dokumenta koji će opredeliti u kom pravcu i na koje aspekte ćemo se fokusirati u razvoju našeg grada – istakao je gradonačelnik Simo Salapura.

Na sednici su usvojeni i pojedini strateški dokumenti kojima se određuju pravci razvoja grada, između ostalih iOdluka o izradi Prostornog plana Grada Zrenjanina za period 2021-2035. Sednica koja se održava u sali Kulturnog centra je u skladu sa svim protivepidemijskim merama.

M.Malbaški

foto: Jovan Njegović Drndak