SKUPŠTINA PROTEKLA U ZNAKU PREČISTAČA I ODBIJANJA PREDLOGA ODBORNICE OPOZICIJE

Obezbeđena lokacija „Metitu” za prečistač

Među najvažnijim odlukama koje je lokalni parlament usvojio u sredu, 13. oktobra, jeste ona o pokretanju postupka za davanje u zakup zemljišta za izgradnju prečistača otpadnih voda.
Utvrđeni dnevni red od 11 tačaka nije pretrpeo veće izmene. Odbornici nisu prihvatili predlog Mirjane Grujić (DSS) da Grad iz budžeta finansira vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa (HPV) koji je glavni uzročnik raka grlića materice kod žena.

DSS: EKSPERIMENTALNI PROJEKAT
Zamenik gradonačelnika Saša Santovac najavio je početak radova na prečistaču.
– Ovog trenutka ostvarujemo mogućnost da, uz saglasnost Vlade, potpišemo i deo ugovora sa „Metitom”, da bi se dobila građevinska dozvola, i kako bi u 2022. godini krenula izgradnja – izjavio je Santovac.
Odbornička grupa DSS-a je podsetila da je na prošlogodišnjoj sednici pozdravila pristupanje rešavanju problema otpadnih voda, ali je i iskazala zabrinutost kada je skupštinska većina dala saglasnost za potpisivanje ugovora sa kompanijom „Metito jutilitis limited” iz Dubaija. Odbornik Milan Ivanić je istakao da se daje u zakup gradsko građevinsko zemljište preduzeću osnovanom u aprilu ove godine.
– Reč je o kompaniji „Begej voter” iz Novog Beograda kojom upravlja „Metito”. Dakle, parcela od gotovo 27.000 kvadratnih metara će neposrednom pogodbom, bez naknade, biti data u zakup firmi koja se ne nalazi u Zrenjaninu. Imaćemo eksperimentalnu primenu modela javno-privatnog partnerstva u upravljanju otpadnim vodama – objasnio je Ivanić.
Saša Santovac je nakon sednice izjavio da je pre potpisivanja ugovora sa „Metitom” sve prošlo zakonsku proceduru, kao i studija opravdanosti te investicije sa cenom otpadnih voda.
– Činjenica je i da postoji deo pojedinaca i kompanija koji nepravilno koriste fekalnu kanalizaciju, ispuštajući je u atmosfersku, i to je ono što Grad mora da rešava, i to nema veze ni sa jednim investitorom – rekao je Santovac.
Miroslava Malbaški

Opširnije u štampanom izdanju