SLEPI I SLABOVIDI: PRAVO NA JEDNAKE ŠANSE U SVIM SEGMENTIMA ŽIVOTA

Beli štap simbol samostalnosti i nezavisnosti

Ukazivanjem na neodgovarajuću saobraćajnu infrastrukturu, otežan pristup pomagalima i nemogućnost korišćenja faksimila kao potpisa, zajedno sa apelom da se osobama sa oštećenim vidom osigura obrazovanje koje će im omogućiti da postanu samostalni, obeležen je 15. oktobar – Dana belog štapa u Međuopštinskoj organizacije slepih i slabovidih (MOSS).

PRUŽITI JEDNAKE ŠANSE
– Najveći problem naših članova je zapošljavanje. Iako je zakon dobar, umesto angažovanja osoba sa oštećenim vidom primećujemo da privrednici radije plaćaju kazne za nezapošljavanje osoba sa invaliditetom. Potrebno je da poslodavci shvate da su naši članovi dobri radnici, korisni društvu – objašnjava Atila Križik, predsednik MOSS.
U cilju omogućavanja samostalnosti i kvalitetnijeg života, Organizacija kroz radionice i obuke pomaže članovima u čitanju i pisanju brajevim pismom, korišćenju najnovijih asertivnih tehnologija (pomoću pametnih telefona, aplikacija i računara), kao i u samostalnom korišćenju belog štapa.
Križik ističe da je Organizacija slepih i slabovidih u teškoj finansijskoj situaciji. Neophodna je, kaže, pomoć svih lokalnih samouprava, naročito Grada Zrenjanina na čijoj teritoriji živi više od 200 članova.
– Potrebno je da imamo bolju komunikaciju i verujem da tako možemo sve da rešimo. Nailazimo na dobru saradnju i razumevanje, ali to treba da pretvorimo u finalni rezultat – kaže Križik.

NEBEZBEDNO KRETANJE
Da bi pristupačnost grada bila bolja, Križik ocenjuje da je nužno rešiti problem nedostatka taktilnih staza, kao i zvučnih semafora. Takođe, kaže, prilikom projektovanja rekonstrukcija i gradnje novih staza mora se misliti i na osobe sa invaliditetom, budući da su naknadni radovi velika investicija.
Sa njim se složio i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, koji je istakao da Grad prepoznaje značaj i razume potrebe Organizacije i njenih članova.
– Pre dve godine na ovaj dan organizovali smo akciju tokom koje smo od prostorija prošetali do gradske kuće. Tada smo se, između ostalog, suočili i sa preprekama koje su bile i rezultat neodgovornosti pojedinca, kao što su npr. nepropisno parkirana vozila. Na taj način se za slepa i slabovida lica stvaraju nebezbedni uslovi za kretanje zbog čega mi kao njihovi sugrađani moramo da vodimo računa i ispoštujemo ih – prisetio se Santovac.
Obeležavanje Dana belog štapa upotpunili su i Snežana Vučurević, načelnica Srednjobanatskog okruga, Drago Ilić, predsednik Udruženja dečije celebralne paralize, članovi i predstavnici prijateljskih organizacija.

 

 • AKTIVNI OD 1948. GODINE
  Međuopštinska organizacija slepih i slabovidih Zrenjanin obuhvata ceo Srednjobanatski okrug (Grad, opštine: Nova Crnja, Novi Bečej, Žitište i Sečanj). Već 73 godine brine o potrebama osoba sa oštećenim vidom. Trenutno broje oko 330 članova starosnih dobi od 2 do preko 90 godina.

 

 • BOGAT FOND ZVUČNIH KNjIGA
  Iako je biblioteka naizgled poslednja ustanova koja može da sarađuje sa slepima i slabovidima savremena tehnologija omogućila im je da koriste usluge koje ona nudi, zahvaljujući zvučnim knjigama koje se nalaze u fondu, podsetio je Milan Bjelogrlić, direktor Biblioteke.
  – Vašim aktivnostima pokazujete da je čudo vitalnosti neuhvatljivo i da ne podleže predaji. Ljudi koji su uskraćeni da dobro vide daju svoj doprinos kulturnoj i naučnoj stvarnosti – poručio je Bjelogrlić.
  Kako kaže, trebalo bi se osvrnuti na šanse koje oštećen vid daje. Tada, kaže, isplivavaju drugi talenti i kvaliteti.
  – Društvo je dužno da se okrene i da ravnopravno prihvati sve članove, jer je šansa za život, stvaralaštvo i kreaciju pred svima – istakao je direktor.

J. Šormaz
Foto: Grad Zrenjanin