SLOVACI U ARADCU PROSLAVILI JUBILEJ

1 slovaci u aradcuMesni odbor Matice slovačke u Aradcu proslavio je u sredu 25. novembra 25. godišnjicu obnavljanja svojih aktivnosti.

U prepunoj sali „Harmonije“ Aradčaninma su dobrodošlicu poželele predsednica MOMS Aradac Ana Bagljaš, Jaroslava Šćevko i Adela Obšust. Prisutni su imali prilike da vide kulturno-umetnički program koji se sastojao od recitacija, starih autentičnih pesama Slovaka u tom naselju, recitacija koje su učenicima Osnovne škole „Bratstvo“ donele mnoge značajne nagrade, a specijalni gosti bili su bivši predsednici MOMS Aradac Pavel Janovski, Juraj Čeman, Zuzana Litavski Benjo, kao i Erka Viljačik. Njima su uručene i diplome u znak zahvalnosti za njihov rad i trud.

– Kultura nije kultura ako se samo čuva. Ona mora i da se razvija, širi. Matica slovačka je „krivac“ za osnovanje svih udruženja građana u ovom naselju. Članovi Matice su ti, koji su pokrenuli ideje o Udruženju ljubitelja kobasica, Udruženju vinogradara, zatim o formiranju Udruženju žena „Ruža“. Pre nekoliko godina smo osnovali Kulturni centar „Aradac“, a već skoro deset godina uspešno organizujemo i Festival običaja „U aradačkom širokom polju“. Nije bilo lako ni sada ni pre 25 godina, jer novca nikad dosta za organizaciju manifestacija, ali imamo volju i snagu da svake godine budemo uspešni, ili čak uspešniji nego prethodne – izjavila je sadašnja predsednica Ana Bagljaš.

S.K.