SPECIJALNA HIRURŠKA BOLNICA „POPOV”

Zdravstvene kartice umesto bespotrebnih pregleda

Doktor Dušan Popov otvorio je privatnu kliniku pre gotovo dve godine. Od početka se trude da postanu ustanova na koju pacijenti mogu da računaju. U njegovoj porodici on je treća generacije lekara koja brine o svojim sugrađanima. Kako kaže, u domu se ova ljubav prenosila godinama, a za ljubomoru i konkurenciju nikad nije bilo mesta. Već dva puta ga čitaoci lista „Zrenjanin” biraju za ličnost godine, što mu je jak podstrek za dalji rad, ali i dokaz da se njegov trud i zalaganje ceni.
Kroz dosadašnje iskustvo sa privatnom praksom, primećuje njene pozitivne i negativne momente. Istakao je da više nema pravila u tome ko koristi ovaj tip usluga, jer su liste čekanja duge, lekari preopterećeni, pa pacijenti upravo zbog brzine i efikasnosti pomoć potraže u privatnim klinikama.

POVERENJE ZRENJANINACA
– Jako je važno da postoji poverenje između lekara i pacijenta. Za ove dve godine mogu reći da smo stekli poverenje velikog broja sugrađana. Ono što je dobro jeste da se sve potrebne intervencije mogu završiti u kratkom roku, dok se u državnim bolnicama čekaju mesecima. Lakše se uvode nove procedure i prate trendovi. Šaljemo naše lekare na edukacije i treninge, nova oprema i instrumenti nam znatno olakšavaju posao i skraćuju vreme lečenja – istakao je dr Popov.
Ipak, pregledi nisu besplatni. Još uvek mali broj pacijenata ima dodatno zdravstveno osiguranje koje bi im pokrilo kompletno lečenje kao i preventivne preglede.
– Često je taj finansijski momenat onaj koji ograničava građane da se adekvatno brinu o svom zdravlju. U državama koje imaju dobre i funkcionalne zdravstvene sisteme postoji plan zdravstvenih pregleda za svakog građanina, zavisno od njegovih prethodnih bolesti, genetike i načina života i rada. Zdravstveni sistem mora biti zainteresovan da svaki čovek bude što duže zdrav, i da prati i otkriva bolesti u početku, tražeći najbolje načine lečenja – istakao je ugledni zrenjaninski lekar.

PREPUŠTENI SAMI SEBI
Međutim, u praksi su ljudi u našoj zemlji prepušteni sami sebi, te se, kako kaže, često susretao sa dve vrste pacijenata. Jedni su oni koji sami prave plan pregleda i neretko se opredeljuju za skupe i nepotrebne kontrole i laboratorijske analize, a ne one, mnogo lakše i jeftinije, koje su im zaista potrebne. Druga vrsta su oni koji nikada ne idu kod lekara.
– Takvi pacijenti kad jednom dođu, često su u uznapredovalim fazama bolesti, sa udruženim oboljenjima koja komplikuju dalje lečenje. Zbog toga smo i došli na ideju da u klinici uvedemo zdravstvene kartice kako bi pacijenti sa što manje novca imali sigurnost da uvek imaju kome da se jave u slučaju zdravstvenog problema. Stručnjak pravi plan preventivnih pregleda ili lečenja za svakog pacijenta, i tu je da mu odgovori na svaku dilemu i pitanja – objašnjava dr Dušan Popov.

Klinika u ovom slučaju preuzima brigu, a lekari uz pomoć kartica poznaju pacijenta, njegovu porodicu, način života i izloženost raznim agensima koji utiču na zdravlje. Građanima se nude tri vrste: „standard”, „femili” i „biznis” kartice.
– Ovo je način da zajedno predupredimo bolesti a ne samo da ih lečimo kad nastanu. Ukoliko nismo u mogućnosti da lečimo pacijenta kod nas, upućujemo ga na najbolje mesto gde će dobiti adekvatnu pomoć – navodi dr Popov.
Klinika „Popov” je u stalnom procesu edukacije lekara i praćenja najnovijih trendova, kako bi se postiglo sve ono što će skratiti vreme lečenja i olakšati oporavak pacijenata.

A. Ilijev

  • BRZO I BEZBOLNO DO OPORAVKA
    Pored kartica koje su već neko vreme dostupne, bolnica „Popov” konstantno radi na osavremenjivanju opreme i prostora, kao i uvođenju novih hirurških procedura kao što je laserska operacija.
    – Ove operacije su relativno nove i predstavljaju minimalno invazivne procedure, koje odlikuje to što se radi sa mnogo manje traume klasičnih rezova, a pacijenti je lakše podnose sa manje bola. Na klinici se izvode operacije hemoroida, pilonidalnog sinusa (urasle dlake), rešavanje prianalnih fistula i operacije vena – navodi sagovornik.
    U svetu je, kako kaže, sve više ovakvih laserskih procedura, ukoliko postoje indikacije i potrebe za tim intervencijama.