SPORTSKI PRAZNIK – VEK RVAČKOG SPORTA U ZRENJANINU

Slavna tradicija ponos i inspiracija

 

Rvanje je nadmetanje dve volje, dve pameti i dve snage, ko nadjača, pobeđuje – kaže proslavljeni Branislav Simić, osvajač zlatne i bronzane olimpijske medalje u Tokiju i Meksiko Sitiju, u filmu koji govori o istoriji ovog sporta u Zrenjaninu. U takvom odmeravanju snaga u proteklih 100 godina ovdašnji rvači su često izlazili kao pobednici, riznica Rvačkog kluba Proleter danas je bogata medaljama, peharima i priznanjima, a ovaj sportski kolektiv je jedan od najuspešnijih i najtrofejnijih u Srbiji.
Zrenjaninski klub je, između ostalog, iznedrio olipijskog šampiona, dva svetska i jednog evropskog prvaka u grčko-rimskom stilu, a odličja su stizala i sa Evropskih igara, Univerzijade, Mediteranskih igara i Balkanijade. Proleter je, do sada, 16. puta bio ekipni prvak države, a 33 rvača osvojili su 101 pojedinačnu tutulu šampiona države.
Prošlog vikenda obeleženo je 100 godina rvanja u gradu. U Salonu zrenjaninskog Muzeja u subotu je otvorena izložba „Prvi vek rvačkog sporta u Zrenjaninu i okolini 1919 – 2019” na kojoj je postavljeno 411 fotografija. Autori su mr Vojislav Matić i prof. dr Robert Molnar, bivši uspešni rvači i dugogodišnji sportski radnici, kao i Siniša Onjin, kustos Muzeja.


– Prvi put na jednom mestu možemo da vidimo istinske junake našeg sporta, one koji su budućim pokolenjima utabali staze uspeha. Prikazani su šampioni koji su ime našeg grada proneli širom sveta, i osvajači drugih i trećih mesta, a njih je 50. Pokazali smo i hrabre, požrtvovane ljude iz senke o kojima se malo zna, a to su predsednici Kluba, članovi uprave, treneri, sudije, lekari… Predstavili smo i pionirsku školu zrenjaninskog rvanja u kojoj rastu budući šampioni – istakao je Matić.
Svečana akademija, na kojoj je rečju, fotografijama i u polučasovnom filmu (čiji je autor Miodrag Popov, novinar iz Zrenjanina) prikazana istorija rvanja, održana je u sali Narodnog pozorišta. Poseban ton svečanosti dao je operski pevač Oliver Njego izvođenjem himne Srbije i nekoliko odabranih kompozicija. Otvaranje izložbe i Akademija okupili su brojne goste, predstavnike rvačkih saveza Slovačke, Rumunije, Mađarske, Hrvatske, BiH, Severne Makedonije, kao i bivše i sadašnje rvače, reprezentativce Srbije koji se za svetsko prvenstvo pripremaju u Zrenjaninu, funkcionere, trenere, sportske radnike, ljubitelje rvanja.


Gosti su bili i Nenad Lalović, predsednik Svetske rvačke federacije i Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina sa saradnicima. Njima je Boban Cekić, predsednik RK Proleter, uručio priznanja za doprinos razvoju rvanju. Između ostalih, priznanja su uručena i Željku Trajkoviću, Vojislavu Tabačkom, Vojislavu Matiću, Robertu Molnaru, Đorđu Miolskom, Ljubiši Samardžiću, Simi Salapuri. Posthumno su priznanja dobili Branislav Piperski i Darko Nišavić.
Čestitajući jubilej, Čedomir Janjić naglasio je da rvanje u Zrenjaninu nije samo sportska disciplina, već i način života.
– Zahvaljujući rvanju, možemo da se pohvalimo da smo u nečemu prvi – naš Branislav Simić, doneo je iz Tokija 1964. godine prvu zlatnu medalju za Jugoslaviju u nekom individualnom sportu. To ostaje zlatnim slovima upisano u istoriji rvanja i sporta ne samo u Zrenjaninu, već i na nacionalnom nivou – naglasio je Janjić.

  • POKLONI
    Plakete je Proleter povodom 100. rođendana dobio od Rvačkog saveza Srbije (RSS), Skupštine RSS i RK Partizan, koju je u ime beogradskog kluba uručio Rajko Baltić. Predsednik rvačkog kluba iz Poreča Darko Kadum predao je Bobanu Cekiću Plaketu prijateljstva.

 

  • STVARANI SU ŠAMPIONI I USPEŠNI LjUDI
    – U proteklih 100 godina bilo je mnogo vrhunskih rezultata, ali rvanje nije stvaralo samo šampione, već i uspešne i ostvarene ljude u mnogim sferama života i rada. Poštujući tradiciju, imamo obavezu da nastavimo da i dalje radimo najbolje što možemo i da zaslužimo da nas neko za 100 godina pomene na proslavi jubileja – rekao je Željko Trajković, predsednik Rvačkog saveza Srbije.

B. Mandić