SREĐUJU SE UTISCI, OPAŽANJA I PRIMEDBE NAKON IZBORA

U Zrenjaninu proces priveden kraju, sledeće glasanje za dve godine

Ovih dana pažnja javnosti usmerena je ka ishodu beogradskih izbora i navodnim nepravilnostima koje su ih pratile. Analitičari ukazuju na to da je u mnogim drugim mestima u zemlji kontrola bila slabija, a pritisak na birače veći, ali da stranke ne spore rezultate predsedničkih i parlamentarnih izbora. Tako je i u Zrenjaninu – ono malo podnetih prigovora više liči na primedbe iz knjige utisaka nego na ozbiljno argumentovanu žalbu. Već se razmišlja o budućem sazivu parlamenta i narednim lokalnim izborima.

„PAUŠALNI PRIGOVORI”
Tri prigovora liste „Ujedinjeni za pobedu Srbije” kojima traže poništenje glasanja na biralištima br. 9 (Lovačka sala u Ečki), 12 (Klek, OŠ „Jovan Dučić”) i 41 (MZ Zeleno polje), GIK je odbacio. Utvrdio je da se žalioci nisu pridržavali osnovnih zakonskih pravila o podnošenju prigovora. Konkretno, nisu opisali nepravilnosti, ko ih je i kako počinio, a nisu predočili ni dokaze da potkrepe svoje tvrdnje. Žalioci su dostavili ručno pisane beleške članova biračkih odbora, poput: „Na biračkom mestu br. 41 predsednik i potpredsednik su koristili mobilne telefone” ili „Tri lica se nisu samoinicijativno prijavila za glasanje van biračkog mesta već je to uradio neko drugi nepoznat njima”.
– Ni u jednoj primedbi nije navedeno ime i prezime lica koje se pominje, kao ni vreme ni mesto gde se navodna povreda izbornog procesa dogodila. Radi se o paušalnim navodima koje nije moguće dalje analizirati – navodi Komisija. Čak nisu mogli da utvrde ni ko je sačinio jednu od beleški jer su potpisi bili nečitki.
GIK je takođe podsetio i da predsednici i potpredsednici biračkih odbora moraju koristiti mobilne telefone da bi javili ako zafali glasačkih kutija, sprejeva i dr. materijala.
Ostale koalicije nisu imale primedbe na sprovođenje izbora u Zrenjaninu. Zoran Sandić iz grupe „Nada”, koja je imala predstavnike u svim biračkim odborima, navodi da većih nepravilnosti na glasanju nije bilo. Ipak, ističe da se još uvek na okupljanjima oko birališta utiče na glasače. Sandić smatra da je izborna kampanja ipak protekla u koliko-toliko demokratskoj atmosferi.

VEOMA „DESNI” PARLAMENT
Sa druge strane, profesorka sociologije u Zrenjaninskoj gimnaziji Senka Jankov poručuje da je izbore obeležila agresivna kampanja vladajuće stranke. Navodi da je na kraju ipak najjači utisak ostavila prevlast krajnje desnice.
– Pad životnog standarda, promene u obrazovnoj strukturi u poslednjih 15 godina, jačanje konzervativizma potpomognutog teorijama zavere i medijskom manipulacijom, kao i izazovi za mentalno zdravlje tokom pandemije – ojačali su stavove koji promovišu naciju, militarizam, tradicionalnu podelu uloga i opšti, antievropski korak unazad. Ovim izborima dobijamo jedan od najkonzervativnijih i najdesnijih parlamenata u Evropi koji predstavljaju SNS, Nada, Dveri i Zavetnici – ocenjuje Senka Jankov.
Po rezultatima, pobednik izbora jeste vladajuća stranka, iako se pokazalo da nije tako snažna i stabilna, ali bi i građanska opozicija morala biti zadovoljna zbog ulaska u parlament, objašnjava sociološkinja.
Gledajući ka lokalnim izborima 2024. godine, ne sme se zaboraviti da su nezaposlenost, siromaštvo i nedostatak objektivnih informacija idealna podloga za glasanje iz straha, ucene i bez izbora, napominje naša sagovornica.
– Ni nedostatak pijaće vode, ni skandal sa trgovinom ljudima u fabrici „Linglong”, ni zagađenje, niti ograničavanje građanskih prava – nisu doneli drugačiji izborni rezultat u Zrenjaninu. Vladajućoj političkoj opciji data je još jedna šansa da se uhvati u koštac sa ovim problemima. Međutim, poslednjih godina SNS je na lokalu branio isključivo sopstvene interese. Obični građani ostavljeni su na milost i nemilost vihorima liberalnog kapitalizma i sumnjivih stranih investicija – navodi Senka Jankov.

PORUKE BUDUĆIH POSLANIKA
Naredni saziv Narodne skupštine biće ideološki i stranačko raznovrsniji nego prethodni – činiće ga 11 poslaničkih grupa (četiri manjinske). Nijedna nema apsolutnu većinu.
Među poslanicima će biti četvoro građana Srednjobanatskog okruga.
Stanislavi Janošević, članici SNS-a, ovo će biti treći mandat. Ona navodi da je u protekloj deceniji naš Grad uvek predstavljalo troje-četvoro poslanika, koji su uspevali da ukažu na potrebe Zrenjaninaca.
– U prilog tome ide veliko interesovanje za razvoj našeg grada i pažnja koju nam je ukazao predsednik Vučić, što se ogleda u podizanju kvaliteta života Zrenjaninaca. Tokom svog angažmana u Skupštini imala sam pažnju sagovornika, posebno prisutnih ministara, njihovih pomoćnika i državnih sekretara, tako da sam sve prilike koristila kako bih istakla značaj Zrenjanina za ceo Banat. Uvek sam nailazila na veliko razumevanje sagovornika – ističe Janošević.
Zoran Sandić navodi da će se tokom svog prvog poslaničkog mandata boriti za rešavanje problema Zrenjaninaca – od pijaće vode, preko obilaznice, do „Linglonga”.
– Insistiraću na izmeni Zakona o komunalnim delatnostima (da se zabrani privatniku da se bavi prečišćavanjem i distribucijom pijaće vode), kao i da se donese Zakon o zabrani prodaje obradivog zemljišta strancima – navodi on.
Poslanica sa petnaestogodišnjim stažom Elvira Kovač zadovoljna je sa osvojenih šest mandata Saveza vojvođanskih Mađara – tri manje nego do sada. Podrška koju su ostvarili u Zrenjaninu slična je dosadašnjoj, navodi ona, dodavši da je posebno raduju ishodi glasanja u Mihajlovu, Mužlji i Belom Blatu. Ističe, međutim, da je veliki broj glasova „rasut” na manjinsku listu „Zajedno za Vojvodinu”.
– Ona je obmanula građane pričom o Vojvodini, zaboravivši da im objasni da je to zapravo koalicija hrvatske i rusinke stranke. Mi Vojvođani smo i u prethodnom mandatu bili u Skupštini, tako da nisu oni nikoga vratili tamo. Obmana je i to koliko puta je Vojvodina spomenuta u parlamentu, pošto je to mnogo više učenjeno u samo u 187 nastupa poslanika SVM-a – konstatuje Elvira Kovač.

M. Maričić