ŠTA GRADU DONOSI ORGANIZACIJA VELIKIH TAKMIČENJA I KOLIKO SE IZDVAJA ZA SPORT

Ulaganja su značajna, ali je riznica bogatija

Za programske aktivnosti klubova i saveza izdvojeno je 43 miliona, a za projekte 34 miliona dinara. U odnosu na prošlu godinu, to je više za skoro 10 miliona dinara – kaže Simo Salapura, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina

Zrenjanin je i u godini koja je na izmaku bio organizator brojnih međunarodnih sportskih manifestacija čiji značaj prevazilazi granice lokalne sredine. Naš grad bio je domaćin Evropskih inkluzivnih igara, Bič volej lige, Petrvgrad kupa u košarci, Šampionata Balkana u brzom hodanju, rukometne utakmice Srbija – Belgija, Zrenjaninskog polumaratona, Plivačkog mitinga „Gran pri – Kup Zrenjanina”, Moto takmičenja „Velika nagrada Zrenjanina”, Evropskog kupa u mačevanju…
– Polovinom decembra organizovaćemo državno prvenstvo u plivanju, a nakon toga plej-of vaterpolo lige. Uveliko se pripremamo za sledeću godinu kada smo domaćini šampionata Evrope u košarci za žene i Univerzitetskog odbojkaškog prvenstva. Možemo da se pohvalimo i da je naša sportska riznica bogatija za 49 medalja sa svetskih, evropskih, mediteranskih i balkanskih prvenstava, kao i za 200 odličja sa nacionalnih šampionata. Ponosni smo što su sportisti iz naše sredine do decembra 2018, po ostvarenim rezultatima, prevazišli 2017. godinu – kaže Simo Salapura, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina za sport, omladinu i turizam.

Organizacija takmičenja i funkcionisanje klubova iziskuju mnogo ulaganja. Koliko Grad izdvaja za sport i na koji način je novac raspodeljen?
– Za finansiranje sporta ove godine namenjeno je ukupno 77 miliona dinara. Za godišnje programske aktivnosti klubova i saveza izdvojeno je 43 miliona, a za projekte 34 miliona dinara. U odnosu na prošlu godinu, to je više za skoro 10 miliona dinara. Raspisana su ukupno tri konkursa i poziva za raspodelu novca, na odluke su uložene samo dve žalbe, ali one nisu uvažene jer je utvrđeno da su neosnovane.

Kakvi su projekti u pitanju, šta su ponudili klubovi i šta se konkretno sufinansira?
– To su projekti različitih formata. Komisija, pre svega, vodi računa o krajnjim ishodima, efektima i posledicama koje će određeni projekat proizvesti. Prema pravilniku, neophodno je da klubovi obezbede 10 odsto sopstvenih sredstava za realizaciju. U najvećoj meri sufinansirali smo velika takmičenja koja su održana u našem gradu, kao i sportske aktivnosti koje su besplatne za korisnike.

Kakvu korist od toga ima lokalna sredina?
– Jačanje kapaciteta lokalnih sportskih organizacija, promocija takmičarskih rezultata, afirmacija određene sportske grane i, što je najvažnije – povećanje interesovanja dece i mladih za bavljenje sportom. Osim toga, sa sportskih borilišta i manifestacija koje smo organizovali šalje se javnosti pozitivna slika iz naše sredine. Propratne benefite imaju i privrednici i preduzetnici. Primera radi, samo u novembru smo zabeležili više od 3.000 sportskih noćenja u zrenjaninskim smeštajnim kapacitetima.

Koji su kriterijumi poštovani kada je sufinansiranje projekata u pitanju?
– Novac su dobile sportske organizacije i kolektivi za koje je procenjeno da svojim projektima mogu najbolje da ostvare željene efekte o kojima sam prethodno govorio. Ima i projekata koji su veoma kvalitetni, ali podnosioci nemaju adekvatne sopstvene resurse kojima mogu da odgovore na nimalo lake projektne zadatke. Inače, na teritoriji Grada ima 260 registrovanih klubova – to je zvaničan podatak APR-a, manje od 190 sportskih kolektiva učlanjeno je u Sportski savez, a „samo” 140 pojavljuje se na godišnjem konkursu za sufinansiranje aktivnosti, dok za projekte konkuriše daleko manje.

Da li je isplaćen novac onima kojima je odobren? Kako se kontroliše utrošak sredstava za programske aktivnosti i projekte?
– Dinamika isplate zavisi od priliva novca u gradsku kasu. Trudimo se, a mislim da u velikoj meri i uspevamo, da na vreme ažuriramo obaveze prema klubovima i savezima. Trenutna ostvarenost budžeta za sport je oko 90 procenata, a to je rezultat dobrog planiranja i zdrave likvidnosti finansija. Za kontrolu utroška nadležna su odeljenja društvenih delatnost i finansija.

  • NAREDNE GODINE NOVA ATLETSKA STAZA
    Ulaže se i u infrastrukturu. Kakva je situacija u vezi sa rekonstrukcijom Gradskog stadiona, odnosno postavljanjem nove atletske staze?
    – Ugovor sa firmom „Energotehnika južna Bačka” zaključen je 1. decembra, a radi se o investiciji od oko 200 miliona dinara. Posao finansiraju Vlada Vojvodine, preko Uprave za kapitalna ulaganja i grad Zrenjanin, pri čemu je udeo Pokrajine 120 miliona dinara. Planirana je izgradnja osam atletskih staza, skakačka i bacačka borilišta, zatim regulisanje odvodnih i kanalizacionih sistema, dodatnih parkinga, kao i postavljanje reflektora za osvetljenje stadiona. Rok za završetak radova je 120 dana, ali još nije utvrđeno kada će posao početi, to zavisi i od vremenskih uslova, ali je izvesno da će sledeće godine predviđeni radovi biti gotovi. Osim toga, plan je da se tokom zimske pauze postavi novi parket u Kristalnoj dvorani. Iznos investicije je 12 miliona, a prema nezvaničnim informacijama radovi bi trebalo da traju oko dve nedelje.

B. Mandić