ŠTA SE NAJVIŠE ČITALO NA STRANAMA „ZRENJANINA” U PRETHODNIH 12 MESECI

Voda, splav, vakcine, prosveta – intrigirali su čitaoce

  • Za kraj godine izdvajamo teme iz rubrike Društvo za koje smatramo da su bile najznačajnije i koje su izazvale najveću pažnju među čitaocima. Bilo je tu tradicionalnih manifestacija, vanrednih situacija, priča o uspešnim sugrađanima i sugrađankama, ali i tema koje smo sa pažnjom mesecima pratili i čije ćemo razjašnjenje čekati u 2018.

EPILOZI KOJE IŠČEKUJEMO
Ako bismo po uzoru na Oksfordski rečnik birali reč godine, mada vodeći se pre svega kriterijumom učestalosti korišćenja, u uži izbor zasigurno bi ušli pojmovi splav, Jezero 3 i pijaća voda. Početkom godine je investitor Nikola Novaković tužio građane Male Amerike zbog toga što nije mogao da postavi kafe-splav na jezero u centru grada. Zatim je na obali otvoreno i gradilište i glomazni „plutajući objekat” porinut je u vodu. Građani su protestovali, obraćali se komunalnoj, građevinskoj inspekciji i JVP „Vode Vojvodine”. Ovo preduzeće je potom i podnelo prijavu protiv investitora jer je bez prijave o početku radova počeo da postavlja splav na lokaciji koju ovo Preduzeće nije odobrilo. Čitaoci su pažljivo pratili ovu temu, a neretko su nas i sami izveštavali o stanju na terenu, između ostalog, šaljući nam i slike masne mrlje koja se pojavila na jezeru posle postavljanja splava.
Zajedno smo pratili ove godine i izgradnju fabrike vode, zatim kratkotrajno puštanje u rad ovog postrojenja, a u međuvremenu smo saznali da ono nema upotrebnu dozvolu, kao ni odobrenje sanitarne inspekcije, tako da je situacija oko pijaće vode još uvek neizvesna.
U prethodnih 12 meseci bili smo i na licu mesta da zabeležimo dva snažna nevremena koja su u septembru pogodila naš grad.

TEME KOJE SU EMOTIVNO PROPRAĆENE
Bavili smo se i mnogim temama iz oblasti zdravstva, između ostalog i važnošću vakcinacije dece protiv malih boginja, zauški i rubeola, što je uz dosta emocija propraćeno i na našem sajtu i Fejsbuk stranici. Osim toga pisali smo i o vantelesnoj oplodnji, akcijama preventivnih pregleda, kao i o opremanju nove angio sale u Opštoj bolnici, a koja još uvek nije puštena u rad, što ćemo pratiti i naredne godine.
Obrazovanje nam je u 2017. donelo pregršt lepih priča o talentovanim i vrednim đacima i studentima iz našeg grada, koji su osvajali nagradu na republičkim i međunarodnim takmičenjima i koji postižu uspehe na drugim kontinentima, baveći se naukom, sportom i umetnošću. Naravno, pažnju smo posvetili i njihovim posvećenim nastavnicima i učiteljima koji ih pripremaju i organizuju vannastavne aktivnosti i sekcije. Nažalost, obrazovnom sistemu Srbije ne mogu se uputiti jednake pohvale, naročito nakon donošenja problematičnih Zakona, zbog kojih su prosvetni radnici početkom školske godine stupili u štrajk, čime smo se takođe bavili.
Tokom leta – isušeno jezero Rusanda, tokom oštre zime – preživljavanje patki i labudova, zatim stanje u Carskoj bari i drugim zaštićenim područjima grada – to su bile neke od najvažnijih ovogodišnjih tema koje smo pratili, a koje su se ticale prirodne sredine.
Stalan deo rubrike „Društvo” i dalje su bili feljtoni, između ostalog o ženama koje su ispisale istoriju Banata, o povesti Srpske pravoslavne crkve u Zrenjaninu, o čuvenom profesoru Ivanu Leriku.
Sve pomenute teme, ali i mnoge druge iz prethodnih godina i decenija, od novembra su dostupne i u digitalnom izdanju, u Istorijskom arhivu Zrenjanina i u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin”. Digitalizacijom od prvog do poslednjeg broja lista „Zrenjanin”, koja je sprovedena u saradnji sa Istorijskim arhivom i Gradskom bibliotekom, obeležili smo 65 godina od izlaženja našeg lista.

M. MARIČIĆ