STANJE PO PITANJU VODE ISTO KAO I PRE 16 GODINA, POTVRDILA SANITARNA INSPEKCIJA

Banatska „česmuša” i dalje nije za piće

Zabrana o upotrebi zrenjaninske vode za piće ostaje i dalje na snazi – zaključila je Sanitarna inspekcija, odbacivši zahtev „Vodovoda” od 7. maja da se zabrana ukine. Zapisnik o inspekcijskom nadzoru sačinjen je 9. jula. I pored toga, iz budžeta grada investitoru fabrike vode već nekoliko meseci plaća se za uslugu prečišćene vode.
JKP „Vodovod i kanalizacija” (ViK) uz svoj zahev je, kao dokaz, Sanitarnoj inspekciji u maju dostavio ukupno 82 izveštaja o vodi zrenjaninskog Zavoda za javno zdravlje i Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd. Pregledom ovih nalaza, Inspekcija je utvrdila da određeni uzorci vode ne ispunjavaju propise Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće. Naime, na mernim mestima u ulicama Crnogorska i 9. maja bio je povećan sadržaj arsena, a pojedini uzorci vode osećali su se na trulež i buđ, navedeno je u Zapisniku zrenjaninskog Odeljenja inspekcije Pokrajinskog sekreterijata za zdravstvo.
Optimizam „Vodovoda” i gradonačelnika Zrenjanina prilikom podnošenja zahteva u maju ipak se pokazao neopravdanim.

FABRIKA NE RADI, ALI NAPLAĆUJE PREČIŠĆENU VODU
Odgovor Inspekcije doveo je u pitanje odluku da se investitorima postrojenja na Mihajlovačkom drumu iz gradskog budžeta plaća za usluge prečišćavanja vode, a sa čime se počelo u maju, nakon što je podnet zahtev za ukidanje zabrane. Rukovodilac „Vodovoda” Predrag Bodiroga nije u tome video ništa sporno, navevši da je to u skladu sa Sporazumom njegovog preduzeća i investitora od 21. januara ove godine.
– Novac za plaćanje obaveza prema fabrici vode je obezbeđen iz budžeta grada, a te subvencije se transferišu „Vodovodu” koji plaća fakture koje isporučuje fabrika vode. Osnovnim Ugovorom iz 2015. definisano je da je fabrika odgovara za kvalitet vode samo na izlazu iz postrojenja, i ako je ona u skladu sa Pravilnikom, imamo obavezu da je platimo – rekao je Bodiroga na nedavnoj konferenciji za novinare.
Međutim, Zrenjaninci su „isporučenu, prečišćenu vodu” plaćali i u julu, kada postrojenje nije ni radilo, pokazuje nalog Odseka za budžet Grada Zrenjanina u iznosu od šest i po miliona dinara, a koji je objavilo udruženje „Građanski preokret”.
– Mi znamo za devet ovakvih naloga. S obzirom na to da je na svakom iznos između šest i po i sedam miliona dinara, jasno je da je po tom osnovu iz gradskog budžeta „iscurelo” oko 60 miliona dinara, odnosno preko 500.000 evra. Podsećam da je to transferovano u maju, junu i julu, a da građani, dok je postrojenje radilo, nisu imali ispravnu vodu za piće jer zabrana upotrebe nikada nije skinuta, ili nisu imali nikavu vodu u svojim slavinama – navodi Dušan Kokot, predsednik Upravnog odbora „Građanskog preokreta”.

POKUŠAJ SPASAVANjA UGOVORA O VODI
Prema nezvaničnim informacija, do zaključenja ovog broja još nisu bile gotove analize stručnih službi „Vodovoda” o budućnosti fabrike vode. Zato se još ne zna šta će ovo javno preduzeće preduzeti povodom isticanja roka za fabriku da obezbedi zdravu vodu (21. jul), a koji je definisan u januarskom Sporazumu.
Sa druge strane, predstavnik investitora Bojan Dimkić smatra da bi bilo fer da dobiju nove produžetke rokova, kako je rekao za Televiziju „Santos”.
– Trećeg jula je „Vodovod” jednostrano doneo odluku da prekinemo vodosnabdevanje grada. Od 2015. godine do danas, potrebe grada za vodom drastično su se povećale. Šest meseci od januara do sada je bilo previše kratko da bi se sva unapređenja vodosnabdevanja sprovela. Imali smo i situaciju sa koronom, tu su i ekonomski problemi u gradu i tako dalje – naveo je Dimkić.
Sporazum „Vodovoda” i investitora „Zilio – Sinerteh” poslednji je pokušaj spašavanja Ugovora o vodi iz 2015, pri čemu i ugovorne strane konstatuju da postoje svi osnovi da se saradnja okonča, ističe Dušan Kokot. Građanski preokret je potraživao od ViK-a pomenuti Sporazum, ali i anekse Ugovora, međutim bezuspešno.
– Ćuti i Poverenik za informacije od javnog značaja kome smo upućivali žalbe zbog ćutanja „Vodovoda”. Očigledno da neko ne želi da javnost sve sazna jer tada verovatno ne bi bilo isisavanja javnog novca iz budžeta. Sve ono što dokumentacija do sada dokazuje, jeste da nas je kroz „pozajmice”, plaćanje delova u ime „fabrike vode” i izdvajanja za isporučenu „prečišćenu” vodu, ovo čudo od postrojenja koštalo preko milion evra – a mi i dalje na početku – konstatuje aktivista Građanskog preokreta.

  • ISTRAŽNI POSTUPAK U TOKU
    – Do sada je saslušano troje okrivljenih, a ispitano je deset svedoka. U daljem toku istrage potrebno je ispitati više lica u svojstvu svedoka, a to koliko, u istražnom postupku je teško oceniti jer se može doći do saznanja da je potrebno ispitati još neka lica – naveo je nedavno za list „Zrenjanin” rukovodilac Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu Vidak Daković.

Milana Maričić