Stiže nova mladost – čuvajmo je

Piše: Milena Bečejac

Počelo je uz kadril, svečanom igrom maturanata na Trgu slobode. To je prizor koji, naprosto, nikoga ne može da ostavi ravnodušnim. Jer, trg je najlepši kada su na njemu deca, mladi, razigrani, oni koji će uskoro biti uzdanica grada – naravno, ako učinimo sve što možemo da u njemu i ostanu. Da sam ja maturant, nedostajao bi mi onaj zanosni miris lipa, koje su posečene kada je građen trg…
Bliži se i kraj školske godine za maturante: onda se zna, trubači, nestašluci, a bogami i pivo… Ali, to je kraj jednog školovanja i ujedno početak novog života.
Srednje škole nastoje da se predstave budućim đacima manifestacijama poput „Otvorenih vrata”, ali i sjajnim rezultatima na takmičenjima, u čemu ne zaostaju ni učenici osnovnih škola. Mladost, znanje, osmesi – ima li lepše slike.
Učenici Srednje elektrotehničke i građevinske škole „Nikola Tesla” napravili su promotivni film, nastojeći da malim maturantima predstave svoju obrazovnu ustanovu. Film su potpisali Ivana Višković i Ivan Granić, ima tu i drugih aktera, a pomagali su i profesori. Lep primer kako se voli svoja škola.
Uskoro će i maturske svečanosti. Na društvenim mrežama, maturantkinjama, koje nemaju para za svečanu garderobu, javljaju se darodavci spremni da poklone haljine. Maturu slave i srednjoškolci, i osnovci, a i četvrtaci se opraštaju od učiteljica i od jeseni postaju „ozbilji đaci”.
Upisani su i prvačići, i predškolci. U naselju Putnikovo, septembra prošle godine počela je izgradnja novog vrtića. Ali, kako to biva, postavlja se pitanje – hoće li biti završen na vreme. Rok za završetak, šest meseci, je prošao. Ali možda to ništa ne znači. Navikli smo već da izgradnja kasni, pa je tako vrtić „Alisa” na Gradnulici, započet još 2011. godine, prvu generaciju dece upisao 2014. godine. Bilo je mnogo razloga što se vrtić tako dugo zidao – jedino se nadamo da takva „sreća” neće snaći i vrtić na Putnikovu koji se gradi između ulica Rajka Rakočevića, Vojvode Stepe i Kočićeve. Glavni ulaz u budući objekat biće iz Ulice Rajka Rakočevića. Naručilac radova je Republika Srbija – Ministarstvo privrede, investitori Republika Srbija i Grad Zrenjanin, uz podršku Evropske investicione banke.
I, to je to. Vidimo se na maturskim svečanostima. I u školama i vrtićima prvog školskog dana.