STRAHINJA KATIĆ I MARTA MARGIT KORAK PO KORAK GRADE DOMAĆINSTVO U ARADCU

Odlučili da stvore svoju seosku idilu

Ne mogu da kažem da li je život na selu lakši ili teži nego što sam zamišljao. Definitivno se dešava mnogo više toga nego što smo očekivali, ali nam ništa od radova ne pada teško. Često nas pitaju kako stižemo sve pored redovnog posla u gradu. Međutim, činjenica je da bilo šta da radite, ako ne uživate u svakom deliću i lepog i manje lepog, ići će teško ili nikako – podelio je sa nama Strahinja Katić, koji se zajedno sa verenicom Martom Margit nedavno odlučio za povratak na selo.
Strahinja je oduvek želeo da ima kuću i dvorište. Pre godinu dana, kada su finansijske mogućnosti dozvolile, preselio se iz stana u gradu u kuću na selu. Zajedno sa verenicom Martom izabarao je Aradac jer je blizu grada, a odiše seoskim mirom.
– Prednosti života na selu su, po mom mišljenju, komfor, mir i sloboda. Volimo da budemo okruženi prirodom i životinjama. Moja verenica Marta i ja u tome nalazimo sreću – kaže Strahinja.

GAZDINSTVO KOJE RASTE
Domaćinstvo mladog para čine kokoške, morke, guske, patke, kunići, kao i pas Čupa i mačka Naša. Trenutno strpljivo čekaju da koke ponesu jaja za njih i za prodaju, a na proleće se nadaju i pernatom podmlatku. U budućnosti planiraju formiranje jata za dalju proizvodnju. Par trenutno na prodaju ima male kuniće. Kako su rekli, proizvode plasiraju preko Fejsbuk grupa, a često im se mušterije i privatno jave.
Od gusaka Strahinja i Marta gaje kovrdžave sebastopolje, ukrštene landske sive i sebastopolj guske sa ćubama, pa će, kako su istakli, biti interesantno videti kakvi će biti guščići na proleće. Zamisao je da postepeno selektuju samo ćubasto jato.
– Kada smo krenuli sa gajenjem živine sve smo znali u teoriji, a odgajanjem smo mnogo naučili. Što su manji, oko njih ima više posla, naročito oko pačića. Kod njih je na primer izazov što, sa jedne strane, uvek moraju da imaju pristup vodi kojom preplave sve oko sebe, dok sa druge strane podloga treba da im bude suva. Balansiranje između ova dva je bila umetnost – podelio je iskustva Strahinja.
Pored formiranja jata i podmlatka, planovi domaćinstva Katić – Margit jeste i da se ozbiljnije posvete bašti. Ove godine su gajili voće i povrće za sebe, detelinu za životinje i zasadili su dvadesetak stabljika voća. Za sledeću godinu razmatraju da bolje iskoriste zemlju i započnu uzgoj jagoda na većoj površini. Kako je Strahinja naveo, svakako će fokus biti na živini, proširivanju smeštaja za sve njih, i naravno, uživanju u radu u domaćinstvu.

MALA I ELVIS – ZVEZDE FARME
Gazdinstvo mladog para iz Aradca ima dva zaštitna lica – gusana Elvisa i patku Malu. Po njoj i mački Naši domaćinstvo je dobilo naziv – Farma „Naša Mala”. Mala je imala jedinstvenu priču, objašnjava Strahinja.
– Nju smo kao pače dobili na poklon jer je bila presitna za prodaju. Iako su mu šanse za preživljavanje bile male, pače se guralo pored ostalih i sve vreme borilo. Sada je ubedljivo najglasnija patka i kvače tako da podseća na smeh. To je naročito simpatično kada se neko od nas našali, a ona u pozadini krene sa njenim „ha-ha-ha-ha” – priča Strahinja.
Kako dalje kaže, kada su kupili prvu turu pačića i guščića, jedan gusan je počeo da dobija paperjasto ispupčenje na glavi koje je kasnije operjalo i sada je to već ozbiljna frizura. Ime Elvis se iz tog razloga samo nametnulo. U tom trenutku par je poželeo da ima još ćubastih guski. Kako zaključuje Strahinja, ako nešto zaista volite da radite, ništa nije naporno.
– Ako se prvo gledaju profit i računica, pa se tek onda pristupa radu, od toga nema ništa, prosto zato što se problemima ne pristupa na isti način – ističe Strahinja.

J. Šormaz