SUGRAĐANKA JULIJANA VINCAN U TRCI ZA PESMU EVROVIZIJE 2022.

Spoj moćnog vokala, harfe i žestokog rok zvuka

Među trideset i šest numera koje će učestovati u nacionalnom izboru za Pesmu Evrovizije našla se kompozicija „Istina i laži”, koju će na drugoj polufinalnoj večeri (4. marta) na RTS-u, pod rednim brojem dva izvesti Julijana Vincan.
Interpertatorka je članica elektrodua „Plejade” (Playade), a bila je i deo „ABA ril tribjut benda” (ABBA real tribute band). Rođena je u Boki, a školovala se u Zrenjaninu, gde je u Muzičkoj školi „Josif Marinković” pohađala odseke za klavir i solo pevanje.
O prilikama za mlade izvođače, prvoj solo pesmi i muzičkim festivalima razgovarali smo sa Julijanom.
Kako bi opisala pesmu „Istina i laži”?
– U pitanju je spoj drevnog akustičnog instrumenta (harfe), žestokog zvuka gitare i moćnog vokala. Radi se o modernoj i unikatnoj rok pesmi u kojoj glavnu priču vodi harfa zajedno sa glasom. Čuju se čak i etno-elementi, ali su prisutni i savremeni elektro-zvukovi. Atmosfera počinje mirnije da bi se krešendom na kraju došlo do vrhunca pesme.
Zašto si odlučila da svoju prvu solo numeru predstaviš na izboru za Pesmu Evrovizije?
– Smatram da je učestvovanje dobra promocija i odskočna daska, bez obzira na rezultat. Dugo sam htela da se prijavim za „Beoviziju” i nameravala sam da prvu pesmu snimim baš u tom trenutku, jer je tada sva pažnja medija usmerena na izvođače i numeru.
Mislila sam da ću propustiti takmičenje ove godine. Međutim, slučajno sam došla u kontakt sa kompozitorkama iz Švedske Ilvom i Lindom Person, koje su napisale muziku i tako je sve počelo.
Kako teku pripreme za nastup?
– Otkako su sredinom januara objavili da je pesma prošla selekciju meni se život okrenuo. Kako se dan takmičenja približava obaveza je sve više. Češća su gostovanja u medijima, učestalije su probe, sve je dosta zahtevno.
Koliko te je formalno muzičko obrazovanje pripremilo za scenu?
– Završila sam instrumentalni odsek za klavir i paralelno sam upisla solo pevanje. Od sviranja sam imala nepodnošljivu tremu i to je jedan od razloga zašto sam od njega odustala. Kada je u pitanju pevanje, uspela sam da prebrodim tu prepreku. Muzičko obrazovanje i podloga koju imam mi mnogo znače. Da sam išla na solo pevanje najviše se oseti u tehnici, imam pravilnu postavku i mogu da pevam jako dugo, a da ne povredim glas.

U čemu pronalaziš inspiraciju?
– Inspiraciju crpim iz svega, a najviše iz situacije u kojoj se nalazim u trenutku u kome stvaram. Kroz šta god da prolazim, trudim se da me to nadahne i za neke druge stvari. Do sada je moj autorski rad bio usmeren na stvaranje melodije pevanja. Kad sam bila mlađa više sam pisala tekstove, ali nisam nastavila tim putem. Na pesmi „Istina i laži” imala sam okupljen ceo tim, a nadam se da ću u budućnosti smelije zaroniti u pisanje.
Da li se u Srbiji organizuje dovoljno festivala?
– Imam utisak da ih je ranije bilo mnogo više. I ne samo to, bili su značajniji. Imali smo „Sunčane skale”, „Beogradsko proleće”, zrenjaninski „Sunflower”… Sećam se da su se mnogi izvođači tako i afirmisali. Bili su i ozbiljno medijski propraćeni, a sada je sve to utihnulo. Prilike za afirmaciju zavise od toga kojom vrstom muzike se neko bavi. Za rok muziku to su gitarijade, čak i moto-skupovi, za pop muziku nekadašnja „Beovizija” je najbolja.
Otvorila si „Jutjub” kanal. Kakve prilike mladim muzičarima pružaju ovakve platforme i društvene mreže?
– Kada sam otvorila profil stidljivo sam radila. Postavila sam nekoliko obrada koje su fino prošle, ali sam shvatila da je ipak bolje raditi na svojoj muzici i nju promovisati. S obzirom na to da smo „tanki” sa festivalima, a televizijska gostovanja ne znače mnogo, društvene mreže i te kako mogu da popularizuju izvođača. Trenutno je aktuelan „Tiktok”, koji može biti ozbiljna platforma. Ko ima kontinuitet, inspiraciju i ideju može da napravi ozbiljnu karijeru zahvaljujući internetu.
Šta treba da očekujemo od tebe u budućnosti?
– Nadam se svašta. Primetila sam da su mnogi muzičari koji su ranijih godina nastupili na „Beoviziji” nakon toga nestali. Nadam se da se meni to neće desiti. Nastaviću da radim istim tempom, jer sam svesna da jedna pesma neće izazvati veliki efekat, tako da nema stajanja.

J. Šormaz

Foto: Tijana Janković-Jevrić (Miss Stills Photography)

  • INTERNACIONALNI TIM
    U polufinalu sa Julijanom Vincan na sceni će se naći i Marina Arsenijević (harfa), Milica Božović (bas gitara) i Katarina Popović Radivojević (perkusije). Muziku su pisale kompozitorke iz Švedske Ilva i Linda Person, za aranžman su odgovorni Željko Veljković i Britanac Džon Metjuz. Autorka teksta je Vildana Husibegović iz Bosne i Hercegovine.