SUSRET SA NAJBOLJIM ŠAHISTKINJAMA SRBIJE U EČKI

Igra u kojoj mozak radi satima

Mala, ali odabrana ekipa devojaka predstavljaće našu zemlju na Šahovskoj olimpijadi u indijskom gradu Čenaju krajem jula i početkom avgusta. Prošle nedelje su se u Kaštelu „Ečka” za ovo značajno takmičenje pripremale: Tijana Blagojević, Marina Gajčin, Adela Velikić, Teodora Injac i Jovana Erić, uz trenera Zorana Arsovića i selektorku Irinu Čoluškinu.
Dragan Lazić, predsednik Šahovskog saveza Srbije, naglašava da je odabrano pravo mesto za pripreme. Ističe da šahovska takmičenja ne privlače mnogo publike, iako je u pitanju treći sport po masovnosti u Srbiji sa preko 16 hiljada registrovanih igrača i blizu 400 klubova.
– Lokalne samouprave u Srbiji različito tretiraju šah. Ima onih koji jako dobro podržavaju klubove, ali i onih koje uopšte ne. U Zrenjaninu je situacija poprilično dobra. Imate dugogodišnjeg prvoligaša – Naftagas iz Elemira. Zrenjanin je bio šahovski centar kroz istoriju, a i danas je – objašnjava Lazić.
Prve table Srbije jesu Teodora Injac i Jovana Erić, obe velemajstorke.
– Otac i brat su me naučili da igram šah kada sam imala šest godina. Bilo mi je interesantno. Naredne godine sam pobedila na školskom prvenstvu. Tada su shvatili da imam talenat. Nakon toga sam počela da osvajam medalje na zvaničnim turnirima – kaže Jovana Erić. Najstarija je članica ekipe i završila je master studije biologije u Beogradu.
Teodora i Jovana potvrđuju da u našem društvu još uvek postoji mišljenje da šah i nije „pravi” sport jer nema očigledne fizičke komponente u izvođenju.
– Stvarno jeste specifičan sport u kojem je mentalna snaga presudna. Kada igramo na nekom višem nivou, fizička spremnost je dosta važna jer sedimo 6-7 sati. Ukoliko nismo pripremljeni, teško da će mozak isto funkcionisati posle prvog, drugog ili šestog sata igre – objašnjava Teodora Injac. Jovana Erić dodaje da je moguće da se nakon partije izgubi kilaža zbog stresa i konstantnog rada mozga.
Naše sagovornice navode da su dečaci više zainteresovani za šah nego devojčice, ističući da je za popularizaciju sporta potreban njegov povratak u škole.
Žensku šahovsku reprezentaciju predvodi Irina Čoluškina, velemajstorica koja je osvojala prvenstva Sovjetskog Saveza, Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i još uvek pobeđuje na turnirima.
Reprezentativke navode da im je u Kaštelu bilo jako lepo, objašnjavajući da je za igrača jako važan mir koji su one ovde imale. Slaže se i trener Zoran Arsović, koji ističe da su šahistinje naporno vežbale, po šest sati dnevno.
– Prošle godine smo na Evropskom prvenstvu bili šesti. Sada je to teško ostvariti jer je takmičenje zahtevnije, tako da je svaki plasman do 10. mesta odličan. Bitno je da su devojke motivisane i da će dati sve od sebe da pruže što bolje partije – istakao je Arsović.
Poručio je da su se pripreme u Kaštelu održale uz podršku gradonačelnika Sima Salapure i zrenjaninskog šahiste Predraga Bodiroge.

M. Solarov