SUTRA AKCIJA POŠUMLЈAVANЈA POTAMIŠJA: Poziv svima da se pridruže

Tomaševačko Udruženje ljubitelja životinja i prirode „Zelene šape“ organizuje u subotu, 2. februara, u 11 časova, četvrtu po redu akciju pošumljavanja Potamišja, koje važi za predeo izuzetnih odlika.
Zahvaljujući jednom ljubitelju prirode, obezbeđeno je još 100 sadnica topole, koje će biti posađene, kažu u ovom udruženju i podsećaju da se akcija pošumljavanja organizuje već šest godina u ovom delu, uz obalu reke Tamiš. Do sada je posađeno više od 100 sadnica, ali kako navodi aktivistkinja „Zelenih šapa“ Aleksandra Radojčić, neke sadnice se, nažalost, ne prime.
– Bez obzira na to, uporni samo i kad god se ukaže prilika, posadimo po koje drvo. Uz drveće raznih generacija doselile su se i mnogobrojne ptice popot vodomara, divljih pataka, ptica grabljivica i ostalih vrsta koje takođe uživaju ovde u raskošnom zelenilu. Postavljene su i kante za smeće, klupa, česma, a ideja je da se ceo potez pretvori u mali raj na zemlji za ljubitelje prirode – ističe naša sagovornica. Ona zato poziva sve da pomognu prirodi da se oporavi i da dođu u subotu i učestvuju u sađenju drveća. Zainteresovani se mogu prijaviti na broj telefona: 061/2381307 ili putem Fejsbuk stranice Ljubitelji životinja i prirode „Zelene šape“.
Kako podsećaju u Udruženju, Srbija se smatra srednje šumovitom zemljom – od ukupne površine teritorije, 29,1 odsto nalazi se pod šumom – u Vojvodini 7,1 a u središnjoj Srbiji 37,6 odsto. Najveći problem je u Banatu, gde je pošumljeno nešto više od jednog procenta teritorije. Banat je najmanje pošumljen region u celoj Srbiji.

M.M.

Foto: „Zelene šape“