SVETI NEKTARIJE EGINSKI: Zaštitnik obolelih od kancera proslavljen u Hramu Svetog Arhangela Mihaila

Liturgijom, lomljenjem slavskih pogača, osveštanjem žita, uz sabriranje slavljenika i pravoslavnih vernika, proslavljen je 22. novembra praznik Svetog Nektarija Eginskog, u Hramu Svetog Arhangela Mihaila, među sugrađanima poznatom kao Ruska crkva. Sveti Nektarije Eginski je slava istoimene kapelice u krugu Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ i lekara Onkološkog odeljenja.

Za ovu duhovnu svečanost su čestice mošti Svetog Nektarija Eginskog prenete iz kapelice u hram Svetog Arhangela Mihaila. Izgradnju kapelice je svojevremeno inicirala dr Nevenka Boškov, tadašnja načelnica Onkološkog odeljenja koja je čestice mošti ovog sveca donela nakon posete njegovom hramu u Egeju u Grčkoj.

Sveti Nektarije Eginski proslavlja se u narodu kao veliki zaštitnik i zastupnik bolesnika pred Bogom, posebno obolelih od malignih bolesti.

Pravoslavni obred je u nedelju služio jerej Veselin Vlaški, starešina hrama Svetog Arhangela Mihaila, uz sasluženja hramovnih sveštenika i pratnju pojaca i članova Mešovitog hora „Sveti Arhangel Mihailo“.

Kao što biva u neobičnim vremenima, punim izazova za čovečanstvo, tako je kuma slave Mira Grujić, koja je prošle godine sa suprugom Borislavom Grujićem primila kumstvo od dr Nevenke Boškov, bila sprečena da dođe na liturgiju zbog bolesti. Mira je, uz pomoć lekara, porodice, volju i veru odavno pobedila kancer i jedna je od onih koji pomažu obolelima da se izbore sa bolešću.

Njena zastupnica bila je Anica Marković, dugogodišnja službenica Fonda za zdravstvenu zaštitu u Zrenjaninu, uvek raspoložena i na usluzi korisnicima.

– Mirina i moja želja je bila da ne prekinemo tradiciju i običaje, već da nastavimo onako kako je bilo i planirano – kaže za „Zrenjanin“ Anica Marković.  – Čast mi je što je Mira odabrala mene da budem ovde umesto nje, ne da bih je zamenila, već da bismo, u duhu pravoslavlja, produžili slavu.

Kumstvo je primila  Zlatica Lukić, čija je posvećenost crkvi dugogodišnja.

Litirgijski su se vernici u Crkvi Svetog Arhangela Mihaila pomolili blagopočivšem arhiepiskopu Irineju, koji je u nedelju sahranjen u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu i nedavno upokojenom mitropolitu Amfilohiju, koji počiva u kripti Hrama Svetog Vaskrsenja u Podgorici.

Tekst i foto: Branka Jajić