SVETLANA GRUJIĆ, SEKRETARKA SKUPŠTINE GRADA, O IZAZOVIMA KOJI JE ČEKAJU U BUDUĆNOSTI

Oduvek sam se trudila da svoj posao radim savesno i odgovorno

Formiranje Skupštine kao najvažnijeg zakonodavnog tela i u lokalnoj samoupravi, bio je glavni zadatak nakon gradskih izbora. Da bi se politički život odvijao nesmetano i po pravilima, zaduženi su predsednik skupštine, njegov zamenik i sekretar. Na konstitutivnoj sednici za sekretarku Skupštine grada Zrenjanina imenovana je Svetlana Grujić, diplomirana pravnica, koja je ovo zvanje stekla na Pravnom fakultetu u Novom Sadu.
Radno iskustvo počela je da stiče kao pripravnik u Višem sudu u Zrenjaninu, da bi zatim prešla u Gradsku upravu Zrenjanina. U lokalnoj samoupravi zaposlena je deset godina, od čega je šest godina radila na upravno- pravnim poslovima u Odeljenju inspekcija i Odeljenju za urbanizam.
Svetlana Grujić 2016. godine postaje deo Skupštine grada, gde je obavljala funkciju zamenice sekretara Skupštine grada.

Vaša nova dužnost je veoma odgovorna, brinućete o pravnoj ispravnosti skupštinskog rada…
– Funkcija sekretara Skupštine grada podrazumeva obavljanje stručnih poslova koji se tiču sazivanja i održavanja sednica Skupštine i velikog broja njenih radnih tela, obavljanje svih administrativnih poslova koji su vezani za njihov rad, kao i svu neophodnu komunikaciju i saradnju sa odbornicima, javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač Grad.

U prethodnom sazivu bili ste zamenik sekretara Skupštine, Milana Mrkšića. Šta ste od njega naučili i koliko će vam stečeno znanje i iskustvo koristiti?
– Prvo što moram da kažem jeste da mi je bila čast da u prethodnom mandatu budem zamenica Milana Mrkšića. On je čovek sa velikim profesionalnim i radnim iskustvom i tokom celog prethodnog mandata svakodnevno se trudio da to prenese na mene. Priznajem da mi je, kao neko ko nesumnjivo ima i veliko životno iskustvo, bio podrška u velikom broju situacija, koje su u datom trenutku bile potpuno nove i nepoznate za mene. Mogla bih da zaključim da apsolutno sve što sam imala priliku da naučim od njega za mene predstavlja dragoceno iskustvo.

Kako komentarišete sastav starog i aktuelnog saziva i šta očekujete od kolega?
– Stari saziv Skupštine grada činili su uglavnom iskusni odbornici, bilo je tu onih kojima je to drugi, pa čak i treći mandat i mogu da kažem da sam sa svima imala odličnu saradnju. Novi saziv odbornika, po mom mišljenju, predstavlja spoj mladosti i iskustva. Ističem posebno zadovoljstvo što je prilika data i novim, mladim ljudima koji tek treba da se afirmišu i očekujem da će obavljeni posao, kao i do sada, biti na zavidnom nivou.
Sa predsednikom Skupštine u novom sazivu, dosadašnjim gradonačelnikom Čedomirom Janjićem, kao i sa predsednikom Skupštine u prethodnom sazivu Oliverom Mitrovićem, imala sam odličnu saradnju. S obzirom na to da obojica imaju veliko iskustvo u radu lokalne samouprave, sigurna sam da ćemo radne zadatke i nastaviti u istom duhu.

Rad u Skupštini je složen proces. Koji je najveći izazov za njenog sekretara?
– U prethodnom mandatu Skupština grada radila je izuzetno brzo i efikasno. Celokupnoj zakonodavnoj vlasti, na čelu sa predsednikom Skupštine Čedomirom Janjićem, svakako će izazov biti da pokušamo da to nadmašimo i budemo još bolji, radeći u interesu našeg grada i građana.
Što se mene lično tiče, oduvek sam se trudila da svoj posao radim savesno i odgovorno i svakako će mi izazov biti da budem još bolja i da pokušam da nadmašim samu sebe. Verujem da ću u tome i uspeti, jer se zaista trudim da iskustvo koje sa godinama stičem, maksimalno iskoristim i da svakodnevno radim na sebi.

Miroslava Malbaški