SVETOSAVSKI BAL U ZRENJANINU: Kumstvo primio Vojislav Mrkšić

Sada pipamo po mraku prošlosti i tražimo u dalekoj istoriji nešto o nama, Srbima i ne nalazimo nikakvog traga, ni glasa. Kao da nas nije ni bilo. A bili smo i tada. Jer, da nismo bili tada, ne bi nas bilo ni sada. Bilo nas je, ali nismo bili zapisani. Samo zapisani narodi ulaze u istoriju.
Ovim rečima, iz knjige „Zaveštanja” Stefana Nemanje o svom sinu Savi, obratio se zvanicama i gostima kum ovogodišnjeg Svetosavskog humanitarnog bala Žarko Šojić. Bal je održan sinoć, po sedamnaesti put, u baroknoj sali Gradske kuće, u organizaciji „Svetosavlja”.
Kumovi su bračni par Dragana i Žarko Šojić, vlasnici Štamparije „Sitoprint“ u Žitištu. Šojići su predali kumstvo za sledeći bal Vojislavu Mrkšiću, vlasniku „Mrkšićevih salaša” koji je bi na svetkovini sa suprugom Vesnom.
– Primanje kumstva sledeći Svetosavski bal za mene simbolično predstavlja zvono svetosavskog klasja koje ću zasejati u itebejskim njivama, ljubavlju svetosavskom, na livadi, da niče novo klasje svetosavlja – kaže Vojislav Mrkšić.
Slavski obred su služili zrenjaninski sveštenici Srpske pravoslavne crkve, a slavu je nadahnuto čestitao jerej Miodrag Stojanović.
Pobednicima likovnog konkursa sa temom „Pred ikonom Svetog Save” uručio je predsednik Upravnog odbora „Svetosavlja” Dragoljub Bjeloglav, a pobednicima literarnog konkursa predsednik organizacije „Svetosavlje” Budimir Jovanović.
Prvo mesto na likovnom konkursu je osvojila Tinde Dvorinski, drugo Justin Cvetkov, a treće Ivan Stankov. Pobednica literarnog konkursa je Elena Konjikušić, drugo je Anđela Novakov, a treća Teodora Jovanović.
U programu su učestvovali crkveni horovi „Žene Mironosice”, kojim diriguje Zorica Kecić i „Anastasija”, sa dirigentkinjom Milicom Dosković . Nastupili su još Tamburaški orkestar „Sveti Sava“ iz Žitišta, pod vođstvom Jove Babića, Teodora Boltić, učenica Tehničke škole i Anja Popadić – sopran, učenica Muzičke škole „Josif Marinković” i Marta Ronto, profesorka.
Voditelji su bili Jelena Fanka, Strahinja Sarić, Anastasija Ranisavljević i Vukašin Jevđenić.

B. Jajić

svetosavski balllllll002_jovan foto

svetosavski balllllll003_jovan foto

svetosavski balllllll004_jovan foto

svetosavski balllllll005_jovan foto

svetosavski balllllll006_jovan foto

svetosavski balllllll007_jovan foto

svetosavski balllllll008_jovan foto

svetosavski balllllll009_jovan foto

svetosavski balllllll010_jovan foto

svetosavski balllllll011_jovan foto

svetosavski balllllll012_jovan foto

svetosavski balllllll013_jovan foto

svetosavski balllllll014_jovan fotosvetosavski balllllll015_jovan foto

svetosavski balllllll016_jovan foto

svetosavski balllllll017_jovan foto

svetosavski balllllll018_jovan foto

svetosavski balllllll019_jovan foto

svetosavski balllllll020_jovan foto

svetosavski balllllll021_jovan foto

 

svetosavski balllllll022_jovan foto

svetosavski balllllll023_jovan foto

svetosavski balllllll024_jovan foto

svetosavski balllllll025_jovan foto

svetosavski balllllll026_jovan foto

svetosavski balllllll027_jovan foto