SVETSKA NEDELJA PODRŠKE DOJENJU: I u Opštoj bolnici podstiču majke da doje

Odmah po porođaju majci stavljamo bebu na dojku i svaku majku pre polaska kući obučimo da doji. Naše društvo je pozitivno orijentisano prema ovome, porodica često pruža podršku majkama, ali se takođe nadam da će se preduzeti još neki koraci za promociju dojenja – izjavila je danas dr Svjetlana Ždrale, šefica Odseka neonatologije u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“, povodom obeležavanja Svetske nedelje dojenja.

DSC_0903

Ovogodišnji slogan glasi: temelj za zdrav život, što govori sve o značaju dojenja za novorođenčad i za celo društvo, objašnjava dr Svjetlana Ždrale.

Majčino mleko je jedina idealna hrana za odojčad. Ono sadrži sve hranljive materije, a tokom meseci menja svoj sastav, prilagođavajući se rastu bebe. Majčino mleko omogućava bebi kompletan obrok, stvara osećaj sitosti i lako se vari. Dojenje sprečava pojavu kasnijih mnogobrojnih oboljenja, prevashodno alergija, zatim upale srednjeg uha. Deca koja su dojena,retko su sklona gojaznosti i pothranjenosti. Takođe se smatra da dojenje pomaže da se maksimalno ispolji intelektualni potencijal koji beba ima.

Prednosti od dojenja imaju i majke, naglašava dr Ždrale.

Bolje se uspostavlja hormonalni status posle porođaja, majka lakše vraća svoju telesnu masu na prvobitnu, zatim, smatra se da dojenje ima određeni protektivni efekat i prevenciju prema karcinomima dojke i drugim oblicima malignih oboljenja. Osim toga, dojenjem se između majke i bebe uspostavlja emotivni odnos i izuzetna bliskost – napominje šefica Neonatologije.

Ona ukazuje na to da je zabluda u mišljenju da je mleko neke majke slabo, ali nekada je bebama potrebna dohrana.

Naravno, može se desiti da beba ne napreduje adekvatno u prvim danima i mesecima života, ali onda treba poraditi na tehnici dojenja i drugim stvarima – kada majka nudi bebi dojku, kakva je satnica i dužina dojenja itd. U nekim slučajevima ipak treba ponuditi odgovarajuću dohranu, ali to uvek radimo posle podoja kako bi dete maksimalno iskoristilo majčino mleko. Ukoliko majka još nije uspostavila potpunu laktaciju, moramo ponuditi dodatak da beba ne bi bila gladna. Ali stalnim stavljanjem bebe na dojku, mleka će biti sve više i onda neće biti potrebe za dopunama.

M.M.

Foto: J. Nj. Drndak

DSC_0939

DSC_0941

DSC_0951

DSC_0938

DSC_0935

DSC_0923