SVETSKI DAN BORBE PROTIV ŠEĆERNE BOLESTI: Organizovani preventivni pregledi

Društvo za borbu protiv šećerne bolesti danas je u holu Gradske kuće organizovalo besplatnu kontrolu šećera u krvi za zaposlene u javnom sektoru. Akciji se odazvalo preko 70 sugrađana, a obeležavanje Svetske nedelje borbe protiv dijabetesa nastaviće se u subotu, kaže Lazar Erne, predsednik Društva.

U cilja podizanja svesti o dijabetesu, u subotu će na glavnom gradskom trgu biti postavljena pokretna ordinacija. Građani će imati priliku da besplatno izmere nivo šećera u krvi i da se posavetuju sa farmaceutom o ishrani, komplikacijama bolesti i zdravom načinu života.

Prema rečima Ivana Joksimovića, iz firme „Pharma Maac“ koja pomaže organizaciju događaja, poenta ovakvih akcija je da građani na vreme otkriju bolest i da se usmere na odgovarajuću terapiju.

– Dijabetes Tip 1 je autoimuna bolest koja ne može da se predvidi i njen tačan uzrok se ne zna. Tip 2 u svetu sve više uzima maha. Uzroci su razni, pre svega stres, ishrana svedena na veliki unos prostih šećera i savremen način života – objašnjava Joksimović.

J.Š.