SVETSKI DAN BORBE PROTIV TRGOVINE LJUDIMA: Volonteri Crvenog krsta edukuju najranjivije kategorije

Povodom obeležavanja 30. jula, Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, Crveni krst Zrenjanin je danas organizovao tribinu, posetu zrenjaninskom kupalištu „Peskara“ i informativni punkt u centru grada.

crveni krst 4

Tribinu je realizovala Jelena Lugonja – trener Crvenog krsta Srbije u programu borbe protiv trgovine ljudima, a predavanje je bilo prilagođeno korisnicima programa „Narodna kuhinja“, kojima je, kao posebno osetljivoj grupi, skrenuta pažnja na rizične oblike ponašanja koji mogu dovesti do trgovine ljudima. Članovi Omladinske terenske jedinice Crvenog krsta Zrenjanin oformili su informativni punkt u centru grada i posetili zrenjaninsko kupalište „Peskara”. Oni su sugrađanima podelili promotivni materijal i kroz razgovor ukazali na potencijalne opasnosti i moguće načine prevencije.

Crveni krst Zrenajnin takođe podseća na dugogodišnju dobru saradnju sa zrenjaninskom Policijskom upravom, Sigurnom kućom i organizacijom „Astra”. Takođe, uz dobru saradnju i koordinaciju sa osnovnim i srednjim školama u gradu, volonteri Crvenog krsta realizuju radionice i predavanja počevši od oktobra svake godine. Kako navode u Crvenom krstu, značajno je da se dopre do takozvanih marginalizovanih grupa čiji pripadnici lako mogu da postanu žrtve trgovine ljudima, kao što su korisnici Narodne kuhinje, pripadnici romske zajednice i drugi.

Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima obeležava se po peti put, nakon što je ustanovljen novembra 2013. u okviru rezolucije „Poboljšanje koordinacije napora protiv trgovine ljudima“, usvojene na 68. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

M.M.

Foto: Crveni krst Zrenjanin

crveni krst volonteri

crveni krst borba protiv trgovine ljudima