TAMARA MAKSIMOVIĆ, UČENICA MEDICINSKE ŠKOLE, IZUČAVA SKELETE IZ 17. VEKA U „PETNICI”

Svestrana, vredna i talentovana dama

Učenica Medicinske škole Tamara Maksimović (18) završava četvrti razred farmaceutskog smera. Ovog puta nećemo pričati o ovoj nauci već o njenom interesovanju o arheologiji, istoriji, putovanjima…Kada je upisala srednju školu, krenula je na seminar arheologije u Istraživačkoj stanici „Petnica”, a trenutno završava projekat dentalna analiza skeleta iz 17. veka.
– Najpre smo se na seminaru 1 upoznali sa arheologijom jer to ne izučavamo u školi. Kad se završio jedan ciklus, pisali smo predlog projekta ali svako iz različitih oblasti. Odlučila sam se za fizičku antropologiju – dentalnu analizu skeleta.

UZBUDLjIVO ISTRAŽIVANjE
Sa koleginicom Dušanom Babinjac, iz Kovačice, radim na materijalu koji su obezbedili rukovodilac Vladimir Pecikoza, koji je radio iskopavanja, i Zavod za zaštitu spomenika u Valjevu. Na letnjem seminaru 1 smo radili osnovnu analizu, određivali starost i tražili patološke promene – započinje uzbudljivu priču mlada sugrađanka.
Kako kaže, ukupno ima 11 skeleta koji su iskopani na lokalitetu Anine, kod sela Ćelije u Opštini Lajkovac. Na pitanje kako je reagovala kada se prvi put susrela sa izloženim skeletima, odgovorila je: – Kad su ih izložili osećaj je bio pomalo čudan i neprijatan. Sad sam se već navikla, često sam u kontaktu sa njima, već dve godine ih izučavam.
Kako je razgovor tekao, Tamarino istraživanje nas je još više zainteresovalo. Saznali smo da se pol određuje po obliku karlice, što je zapravo najvažniji parametar pored DNK analize, koju u ovom istraživanju nisu radili. Kako kaže, postoje i drugi parametri kao što su određene karakteristike na lobanji.
– Karlica se menja u pubertetu pa je to najizraženije. Ženska karlica je šira kako bi žena mogla da rađa, a pol može i po veličini zuba da se odredi, ali to nije siguran parametar jer ako je došlo do gladovanja, zubi se nisu dovoljno razvili pa deluje da ima više ženskih skeleta jer su zubi manji – objašnjava naša sagovornica. – Najzanimljivije mi je bilo što ništa nismo znali o njima, a kad smo počeli da sakupljamo informacije krenuli smo da izgrađujemo ličnost koja je nekad davno živela.

ŠTA NAM KAŽU ZUBI
Tamara nam je otkrila do kakvih rezultata su došli do sada – bilo je tri odrasle osobe, jedan adolescent i sedmoro dece. Kako kaže, jednom skeletu je utvrđen pol, u pitanju je muškarac star 35 godina.
– Starost se određuje kod dece prema zubima na osnovu stepena njihove erupcije. Postoje određene šeme izgleda zuba po kojima određujemo uzrast deteta, a kod odraslih se starost određuje na osnovu istrošenosti površine zuba. Osnovna analiza je bila vežba, dok o zubima radimo naučni rad. Deset skeleta smo mogli da analiziramo jer je jedanaesti bio fetus koji nema zube. Od toga, dve individue još uvek proučavamo, osam smo završili. Što se tiče odraslih individua, samo jedna ima karijes i to na četiri zuba, paradontopatiju, kamenac i abraziju. Ta individua se izdvaja iz tog uzorka jer ima loše zdravlje zuba dok ostali ne u toj meri. Druga ima paradontopatiju, dok ostali nemaju ni karijes. U arheologiji ne možemo nikad sto posto da tvrdimo nego da pretpostavljamo samo na osnovu podataka koje dobijamo – ističe vredna učenica.
Odmah je usledilo pitanje kako je moguće da su u tom periodu imali zdrave zube? Prema njenim rečima, to zavisi od hrane koju su jeli, jer nisu unosili mnogo ugljenih hidrata, nego više proteina i zato nisu imali mnogo karijesa, a kamenac govori da su jeli više mesa nego biljnih proizvoda. Međutim, kaže da je veoma čudno što je toliko dece umrlo, ali da ne postoje nikakvi indikatori koji su vidljivi i koji bi dali informacije o uzroku smrti.
Tamara pretpostavlja da je bila epidemija koja nije ostavila traga…Projekat na kojem radi započeli su u januaru, uradili su svu analizu materijala i napisali prvu verziju rada koji bi trebalo da bude gotov za mesec dana.

 

1-2 Tamara Maksimovic u Petnici (prva s leva)

 

  • USPESI U ŠKOLI
    I pored toga što voli farmaciju, Tamara je ostvarila zavidne rezultate na takmičenju iz istorije još u osnovnoj školi. U sedmom razredu je osvojila 3. mesto na republičkom takmičenju iz istorije, u osmom je bila prva, a u drugom srednje treća. Takmičila se i u matematici, kao i na italijanskom jeziku. Osnovnu školu „Dr Jovan Cvijić” završila je kao đak generacije.
    Fond za mlade talente RS joj je ove godine dodelio plaketu Dositeja.

 

  • SVE JE KRENULO OD PUTOVANjA
    – Kada sam imala samo šest godina, tata Zoran i mama Delija su me odveli u Egipat koji me je očarao, i od tada je istorija moja pasija. Sve je krenulo od putovanja za koja su zaslužni moji roditelji. U Egiptu i Tunisu sam bila nekoliko puta, volim da putujem a posetila sam Englesku, Nemačku, Belgiju, Austriju, Češku, Grčku, Tursku, Italiju, Bugarsku, Rumuniju… – priseća se Tamara Maksimović.

 

I. ISAKOV