TARAŠKE RODE 2018: Ljubav prema plementim pticama okupila celo selo

I ovogodišnja ekološka, kulturna i turistička manifestacija „Taraške rode”, održana tokom tri dana proteklog vikenda, okupila je celo selo. Pored lepih radova učesnika slikarske kolonije, uglavnom akvarela, posetioci su mogli da se u improvizovanoj galeriji upoznaju sa umetničkim radom akademske vajarke Ljubice Tapavički, sa replikom nekoliko njenih radova i osnovni podacima o umetnici.

Taraske rode Deca promoteri

Ona i narodni heroj Svezotar Marković Toza, revolucionar i publicista, osnivač lista „Slobodna Vojvodina”, najznačajnije su ličnosti koje je dao Taraš – kaže Slobodan Marovac, predsednik Saveta Mesne zajednice. On je uz suprugu Aleksandru pokretač i glavni akter manifestacije „Dani taraških roda”.

Učenicima nižih i viših razreda osnnovne škole podeljena su bronzana, srebrna i zlatna pera za literarne radove.

Kod nižih razreda brozano rodino pero osvajaju deca iz Elemira, srebrno njihovi vršnjaci iz Elemira sa radom „Zavičaj”, a zlatno pero – deca iz Taraša za sesmu „Moje selo”.

Među đacima viših razreda snovih škola bronzano pero pripalo je deci iz Taraša čiji je rad nosio naziv „Ljubavna priča”. Srebrno pero osvojili su njihovi vršnjaci iz Melenaca sa sastavom vezanim za zavičaj. Prvo mesto među radovima dostavljenim žiriju pod šifrom osvojila su deca iz Elemira sa sastavom „Ljubav na daljinu” – o dečjoj ljubavi, rastanku i posle mnogo godina ponovo pronađenoj sreći udvoje.

Vrhunac manifestacije bilo je prikazivanje promotivnog filma o Tarašu Srđana Đuranovića „Pod istim nebom”.

Organizatori i sponzori petih „Traških roda roda“ – „Persu“ i kompanija „Svis lajon“ nagradili su paketima dečije hrane „Juvitana“ svu decu koja su se rodila između četvrtih i petih „Dana taraških roda“.

To su: Anđela Mijatov, Bojana Janković, Milica Kaurin, Nina Protić, Matea Tolmač, Uroš Vico i Nikolina Jovanov. Čestitka malcima i njihovim roditeljima!

Taraske rode deca rodnjena izmadju 4 i 5 Taraskih roda sa roditeljima.JPG.

Generalni sponzor „Taraških dana roda“ je kompanija „Persu“, a pomogli su i Kulturni centar Zrenjanina, Pokrajinski sekretarijat za zaštitu prirode, „Ogrev“, humanitara organizacija „Čepom za osmeh“ i Svetska fondacija za prirodu WWF. Za vizuelni identitet pobrinuo se zrenjaninski „Diginet“.

Marin Stojin

Fotosi: Ivan Pančić

Taraske rode

Tarasake rode njihova radostJPG