TEODOR DEŽAN IZ TORKA PRVI NA RANG LISTI BEOGRADSKOG EKONOMSKOG FAKULTETA

Matematika je moja ljubav, bankarstvo opredeljenje

Kada je neko proglašen đakom generacije u Ekonomsko-trgovinskoj školi „Jovan Trajković” u Zrenjaninu, prestižnoj strukovnoj školi u ovoj oblasti u Srbiji, kada je i nosilac diplome „Vuk Karadžić” i pobednik na brojnim državnim takmičenjima, onda se pitanje upisa na fakultet podrazumeva. Ali, ako neko poput Teodora Dežana upiše dva fakuleta, oba ekonomska, u Beogradu i Temišvaru, onda je to zaista uspeh vredan pažnje.
Tim pre što je Teo u Beogradu od 1.350 primljenih brucoša, bio prvi na rang listi.
Teodor je iz Torka i četiri godine je putovao u Zrenjanin, u Ekonomsko-trgovinsku školu, gde je upisao smer finansijski administrator. Ali, ni putovanja nisu bila prepreka da u dnevniku ređa petice i pobeđuje na takmičenjima.

U školi sam stekao dobro znanje
– Matematika je moja ljubav od detinjstva i ekonomska škola je bila moj izbor. Odlučio sam da upišem oba fakulteta, u Beogradu i Temišvaru, uz dobar plan, mogao bih uporedo da studiram i jedan i drugi – kaže Teodor Dežan. – Zbog dobrog plasmana i osvojenih republičih nagrada na takmičenjima iz matematike, prijemni ispit je bio ujednačen sa maksimalnim brojem bodova, pa tako da sam, praktično, bio oslobođen prijemnog ispita.
Teodor sa roditeljima živi u Torku. Dosadašnji uspeh je, kaže, postigao zahvaljujući roditeljima i profesorima koji su uvek podržavali njegov afinitet prema matematici. Posebnu zahvalnost, ističe, duguje direktorki škole Dragoslavi Golušin, profesorki matematike Branislavi Zubac i odeljenjskom starešini, Leposavi Rus Kirćanski.
– Što se tiče takmičenja, najviše se ponosim prvim mestom na državnom nivou, ekipno i pojedinačno 2018. godine. Tim postignućima uspeli smo da budemo domaćini matematičkog takmičenja 2019. godine. Smatram da sam u Ekonomskoj školi „Jovan Trajkovć” postigao kvalitetno znanje koje se može primeniti u svakodnevnom životu, ali je i temeljna podloga za studije. Zajedničkim naporima mislim da sam uspeo da iz sebe izvučem maksimum i da će mi stečeno znanje pomoći da i dalje budem isto toliko uspešan u postavljenim ciljevima – naglašava naš sagovornik.

Potrudiću se da na studijama i poslu budem najbolji
Posle završenih studija, planira da radim u oblasti u kojoj je i počeo, u ekonomiji.
– Potrudiću se da u tome budem najbolji. Oblast koja me najviše interesuje su finansije i bankarstvo, jer smatram da dobrom organizacijom i dobrim rukovođenjem finansijskih sredstava čovek mora nešto da postigne pod bilo kojim okolnostima.
Teodor za svoju generaciju smatra da se njihove vrednosti mogu lako prepoznati. To je generacija koja će tek pokazati svoju pravu vrednost i uspšnost u poslu kojim će se svako od njih baviti.
Vreme prolazi, ni nova školska akademska godina nije daleko. Kako će nastava na fakultetima biti organizovana, zavisi i od aktuelne epidemiološke situacije u vezi sa korona virusom.
Zato dane odmora, Teo koristi na najlepši način.
– Slobodnog vremena retko kad da imam, ali je ono ispunjeno stvarima koje volim da radim, kao što su pecanje (bavim se šaranskim ribolovom, idem i na takmičenja), vožnja motorom, stolarski poslovi… Ovaj letnji odmor mi posebno prija i, uz pomoć mojih drugara, svaki dan postaje zabavan – uz osmeh nam kaže Teo.

Milena Bečejac