TORAK: „Čuvarkuća” i „ Tajna bakine kuhinje”

Vredne članice Udruženja žena „Banaćanke“ iz Torka nastavljaju da predano rade na očuvanju tradicije i kulture svog mesta. U subotu je u ovom banatskom selu održana šesta manifestacija „Tajne bakine kuhinje“, a ove godine ona se spojila sa projektom „Čuvarkuća“ koji je posvećen multikulturlnoj baštini Vojvodine.

Projekat organizuju Fondacija 021 iz Novog Sada sa partnerima, među kojima je i Centar za razvoj civilnog društva u Zrenjaninu, a finansira ga Evropska unija, o čemu su govorile Svetlana Tomov i Snežana Ilić. Prisutnima su se obratile Slađana Kitaresku i Svjetlana Marković iz „Banaćanki“, a manifestaciju je otvorila Dragana Petković, predsednica Skupštine Opštine Žitište. Otvaranju je prisustvovao i Bogdan Velisku, prvi sekretar ambasade Rumunije u Beogradu.

U holu osnovne škole otvorena je izložba umetničkih radova nastalih na salašu 137 na čijem su otvaranju govorile Svetlana Tomov i Snežana Ilić, direktorka škole Norika Raša, Dragana Petkovič i Jelena Travar Miljevič iz Opštine Žitište.

– Naša maifestacija je obogaćena i „Čuvarkućom“. Udruženju podršku daju dva nadležna pokrajinska sekretarijata, Opština Žitište i Nacionalni savet Rumuna. Podršku nam daju i naši Torčani, a posebno nam je drago što u očuvanju kulture i običaja učestvuju i najstariji – članovi udruženja „Penzioneri Torak“, ali i najmlađi – rekla je, između ostalog, Slađana Kitaresku, predsednica uvek vrednih „Banaćanki“.

Žiri – Viorika Baloš, dr Fillip Baloš i Virđinija Petrović ocenjivao je najlepe uređeni prostor – eko-štand, slane đakonije – pogačice sa čvaricima i slatke – salčiće sa pekmezom.

Izložbeni prostor sa temom „Devojačka sprema za udaju” : treće mesto Udruženje žena „Vidovdan”, Banatsko Karađorđevo; drugo  mesto Udruženje žena „Vredne ruke Banata“ Vladimirovac i pobednici Udruženje žena „Etno-art” Ovča.
Slani proizvod – pogačice sa čvarcima – treće  mesto Asocijacija žena Orlovat; drugo mesto Udruženje žena „Vidovdan“ ,Banatsko Karađorđevo i prvo  mesto Udruženje žena „Vredne ruke Banata“ Vladimirovac.
Slatki proizvod – salčići sa pekmezom: treće mesto  je za „Vredne ruke“, Srpski Itebej; drugo mesto Udruženje žena „Mladost”, Čestereg i pobedničko mesto  za Klub žena Belo Blato.

U kulurno-umetničkom program učestvovali su članovi, pevači, folkloraši i orkestar kulturno-umetničkog društva iz Torka čiji j predsednik Filip Baloš. Podršku su dali i članovi Moto-kluba „Pauk“

M.Bečejac

Foto: Zoran Dedić