TRADICIJA DUNAVSKIH ŠVABA U BANATU: RECEPT ZA MILIHBROT PRENOSI SE SA GENERACIJE NA GENERACIJU

Mlečni hleb kao ukusna poslastica

  • Osnovni sastojci milihbrota su brašno, so, mleko i kvasac, a mi uvek dodamo još ponešto. No, najvažnije je da se ovaj hleb priprema s ljubavlju, strpljenjem i željom da se obraduju ukućani – kaže Jolan Bera

Osnovni sastojci milihbrota su brašno, so, mleko i kvasac, a mi uvek dodamo još ponešto. No, najvažnije je da se ovaj hleb priprema s ljubavlju, strpljenjem i željom da se obraduju ukućani – kaže Jolan Bera
Od kada su Nemci naselili Banat, u njihovim porodicama se mesi mlečni hleb. Dunavske Švabe su, prema priči ovdašnjih Nemaca, preneli recept na svoje potomke, ali i na komšije i prijatelje. Tako se mlečni hleb milihbrot, u različitim verzijama, i danas mesi u Banatu i smatra se za jednu od najukusnijih poslatica ovdašnje raznovrsne kuhinje.
Nemačko udruženje „Veliki Bečkerek” u Zrenjaninu, koje neguje tradiciju, običaje, kulturu i gastronomiju Nemaca, već godinama organizuje takmičenje u pripremanju ovog hleba. Naša sugrađanka Jolan Bera, pobednica je manifestacije „Milihbrot”, koju je nedavno po deseti put, organizovalo to udruženje. Drugo mesto je zauzela Marlena Uhlarik iz Bačke Palanke, a treće Roza Bilal iz Zrenjanina.
Jolan Bera je trostruka pobednica „Milihbrota” ali kaže da jednako dobar hleb zna da napravi i njena sestra Rožika Rašević.
– Osnovni sastojci milihbrota su brašno, so, mleko i kvasac, ali mi uvek dodamo još ponešto – kaže Jolan. – Najvažnije je da se ovaj hleb priprema s ljubavlju, strpljenjem i željom da se obraduju ukućani.
Predsednik žirija je bio čuveni kuvar Stevan Švenderman, a članovi dr Mihajlo Jaks iz Mladenova (član Nemačkog udruženja iz Bačke Palanke) i Imre Feher.
– Slatki hleb treba da bude jednostavan. To je kvasno testo, sličan je i banatski slavski kolač, ali svako ima i svoj način. Pravi od testa u obliku „štapića” koji se prepliću, a premazuju se štrihom – umućenim žumancima i belancima. Žiriju je bilo najteže, imali smo nezahvalan zadatak da proglasimo najbolje, a ovoga puta smo ocenjivali 13 veoma dobrih kolača. Neko je dodao malo više šećera, neko grožđa, a neko ruma… Važno je da se tradicija ne izgubi – kaže Švenderman.
Marlena Uhlarik, predsednica Udruženja iz Bačke Palanke, takođe je nekoliko puta bila među najsupešnijim učesnicama „Milihbrota”.
– Milihbrot sam naučila da mesim veoma rano, prema receptu koje Nemci imaju od davnina – priča Marlena. – Volim da dođem u Zrenjanin, lepo se družimo, a i mi smo dobri domaćini kada nam prijatelji iz Zrenjanina i drugih gradova dođu u goste.
U programu su učestvovali Ines Tešla i Janoš Kopi, učenici šestog razreda OŠ „Servo Mihalj” iz Mužlje. Njih su spremile profesorke nemačkog jezika Gabrijela Juhas Kopi i Valerija Loci. Nastupili su i Ondrej Goda, tenor, muzičari Đerđ Taboroši i Danijel Mesaroš, a pridružila im se i autorka ovog teksta koja je govorila „Ljubavu pesmu”, čiji je autor jedan od najpoznatijih nemačkih i svetskih pesnika Rajner Marija Rilke.

JELENINA HAJDI
Logo manifestacije je uradila akademska slikarka Jelena Abraham, čija je majka Mirjana Vijačić dugogodišnja članica Nemačkog udruženja „Veliki Bečkerek”. Logo je devojčica Hajdi, koja simboliše mladost, narastanje i lepotu života.

BRANKA JAJIĆ