TRIBINA U MALOJ AMERICI: Za istinu o fabrici vode – kao sa splavom!

Iskustva građana iz naselja Mala Amerika u borbi za oslobođenje od splava” mogla bi biti dragocena u potrazi za istinom o fabrici vode. Ovo su zaključili su učesnici tribine koju su održali aktivisti grupe građana Zajedno za vodu” u razgovoru sa građanima Mеsne zajednice Mala Amerika, održane u petak.

– Dosta napora smo uložli ne bi li došli da pravih informacija o davaocu tehnologije, konzorcijumu koji se obavezao da će isporučivati ugovorenu količinu prečišćene vode, pojedinostima o kreditu i ideji da grad Zrenjanin, u nemogućnosti da sam isfinansira investiciju, uđe u neku vrstu javno privatnog partnerstva ili davanja u koncesiju. Gradskom veću obratili smo se sa ovim pitanjima još osmog marta i odgovora nema, osim uopštenih izjava da se radi na rešavanju problema. Ni kao odbornik nisam mogao dobiti odgovor ni na jedno od ovih pitanja – izjavio je ovom prilikom odbornik Pokreta Dosta je bilo”, diplomirani inženjer mašinstva Aleksandar Korovljev.

O akterima ove afere, kako se izrazio Dušan Kokot, predsednik Udruženja za zaštitu potrošača „Begej“ i član GI Zajedno za vodu”, rekao je: Akteri afere proizveli su nevericu i pasivnost. Ukoliko građani ostanu pasivni, možda im se ponudi rešenje gore nego što možemo da zamislimo.

Predsednik Okružnog odbora Demokratska stranke Srbije Zoran Sandić ocenio je da sistematsko ignorisanje stručnjaka po pitanju zrenjaninske vode upućuje na politički način rešavanja problema.

– Okupila nas je borba za ostvarenje osnovnog ljudskog prava – prava na zdrav život. Ovo je tužan skup ljudi upućenih i u tehniku i politički život. Vladajuće strukture grada opstruišu normalnost 25 sati dnevno”! Danima osećamo nesnosan smrad iz kafilerije. Građani ne bi smeli da se mire sa ovoliko loših vesti iz Zrenjanina – antipropagande našeg grada – poučio je Sandić.

Nekoliko građana Male Amerike osvrnulo se na borbu protiv postavljanja splava na Jezeru 3 Begejske petlje. Nisu krili podršku naporima aktivista Zajedno za vodu”, ali nisu propustili ni da kažu da su se u ovoj borbi – umorili.

M. S-n.

Za istinu u fabrici vode II JMG