U 2022. VIŠE OD HILjADU SUGRAĐANA JAVILO SE ZAŠTITNIKU GRAĐANA

Komunalni problemi najveća muka

Pismenom žalbom, pozivom na telefon, slanjem mejla ili ličnim dolaskom, kancelariji lokalnog ombudsmana sugrađani mogu da se obrate i zatraže koristan savet kako bi osigurali poštovanje i unapređenje svojih prava.
Sa tim ciljem, u toku prošle godine zaštitniku građana javilo se 1.040 Zrenjaninaca, koji su nastupili pojedinačno ili udruženi. Postupalo se po 117 pritužbi, od kojih je 115 obrađeno i arhivirano, a dve su i dalje u procesu, navodi se u Izveštaju o radu za 2022.

NOVA GODINA – ISTE BRIGE
Građane su najviše tištili komunalni problemi, kao što je to bio slučaj i u prethodnim godinama. Pre svega, žalili su se na visinu računa i dugovanja za usluge. Česte su bile primedbe zbog nerazumevanja obaveze plaćanja gasnog priključka i nakon isključenja sa sistema grejanja u objektima individualnog stanovanja, kao i fiksnog dela posle isključenja u objektima kolektivnog stanovanja. Nelogičan im je i postupak isključenja sa sistema daljinskog grejanja.
– U vezi sa tim lokalnom ombudsmanu su se na osnovu peticije obratili meštani naselja Ruža Šulman, koji smatraju da su diskriminisani. Udružili su se i građani Bosanske ulice koji su imali problem sa divljom deponijom koju vlasnik placa nije želeo da ukloni. Stanovnici vikend naselja Marjanov brod javili su se sa zahtevom da se dovrši put do njihovih objekata, a meštani Melenaca tražili su savet o nabavci novih kontejnera za njihovu stambenu zajednicu – zabeleženo je u Izveštaju koji je potpisao doskorašnji ombudsman Bogoslav Simić.
U prošlu godinu prenete su i višegodišnje muke sugrađana sa lošim vodosnabdevanjem u višespratnicama i stalni problem nekvalitetne pijaće vode. Neugode su stvarali i kvarovi na kanalizacionoj mreži, kao i neodazivanje na intervenciju prilikom prijave pucanja vodovodnih cevi.

UKAZUJU NA GRADSKE PROBLEME
Kako se u dokumentu navodi, u toku prošle godine, evidentiran je i porast pritužbi na postupanje Elektrodistribucije u vezi sa dugovanjima i isključenjima sa mreže. Sporan je bio i obračun poreza na imovinu, naknade za rad izvršitelja, povezivanje staža u PIO fondu.
U oblasti imovinsko pravnih odnosa najveći broj zamerki je bio usmeren prema postupku sprovođenja upisa u katastar nepokretnosti, izdavanja brisovnih dozvola i postupku ozakonjenja nelegalnih objekata.
– Zrenjaninci su se javljali pojedinačno ili u grupama. Imali su primedbe na odluke komisije za utvrđivanje naziva ulica i trgova, nebezbednost gradilišta, nepostojanje adekvatne ulične rasvete, držanje domaćih životinja, divlje deponije, nezavršene puteve – zabeleženo je u kancelariji lokalnog ombudsmana.
Takođe, izdvajaju se primedbe na odnos zdravstvenih radnika prema pacijentima, kao i problem sa zakazivanjem pregleda. Takođe, veliki broj pritužbi proizišao je iz postupka legalizacije, navodi se u Izveštaju.

J. Šormaz

UČESTALO NASILJE U PORODICI
U toku 2022. godine evidentirano je 311 događaja sa elementima nasilja u porodici. Podneto je 300 krivičnih prijava nadležnom tužilaštvu protiv 285 izvršilaca – 249 muškog i 38 ženskog pola, od toga sedam maloletnika. Oštećeno je 316 osoba, 225 žena i 79 muškaraca.
Prošle godine nadležnim organima prijavljena su četiri incidenta na međunacionalnoj osnovi. Dve krivične prijave podnete su Višem javnom tužilaštvu i dve prekršajne prijave Prekršajnom sudu.

AKTIVNI MEŠTANI I GRADA I SELA
Od ukupno 117 pritužbi po kojima je ombudsman postupao 60 su podnele žene, 52 muškarci i pet grupe građana. Podnosioci su uglavnom bili iz Zrenjanina – njih 96, dok je 21 pritužba stigla iz Elemira, Lukinog Sela, Melenaca, Banatskog Despotovca, Kleka, Česterega, Orlovata i Aradca.