U BANATSKOM DESPOTOVCU ODRŽANA 0SAMNAESTA „PITIJADA“: Ukus i miris Bosanske Krajine traju i danas

Ostajemo verni tradiciji spravljanja bosanske pite po kojoj je naš stari zavičaj – Kupres, Livno i dolina reke Janj u Bosanskoj Krajini – nadaleko poznat. Posebno me raduje što sve više žena iz okolnih mesta, koje nemaju zavičajnih veza sa Bosanskom krajinom učestvuje na „Pitijadi“, koju smo, mi, žene iz Banatskog Despotovca, pokrenule 2001. godine – rekla je Ljiljana Savković, predsednica despotovačke podružnice Saveza žena Srednjobanatskog okruga posle proglašenja pobednika ove manifestacije, održane po osamnaesti put, prošlog petka u Banatskom Despotovcu.

Ukus, miris i izgled pita ocenjivao je žiri, koji su činile Zorica Kontić, Biljana Popadić, predsednica Saveza žena Srednjobanatskog okruga i Dragan Petrin, odbornik Skupštine grada Zrenjanina.

– „Pitijadu“ ne propuštam, ne bi bilo u redu da se ne odazovem na poziv prijateljica koje ulažu veliki napor da je organizuju. Pita je od tegljenog testa, ispečena oko tri sata posle podne, a ocenjivana već u pet sati. Nadevena je presnim seckanim krompirom, a sadrži, kako pravila nalažu, pored nešto seckanog luka, još samo ulje i so. To su sastojci, a ne zaboravimo još ljubav i iskustvo – kaže pobednica Jogoda Bošnjak iz sela domaćina „Pitijade“.

Drugoplasirana, Marija Večanski iz Boke napravila je bosansku pitu sa nadevom od sira, a treće mesto zauzela je Valentina Ćirić, domaćica iz Aradca, koja je napravila pitu od spanaća i to presnog.

Pobednice Pitijade

Održavanje 18. „Pitijade“ pomogli su Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, renomirano poljoprivredno imanje A. D. „Banatski Despotovac“, Vlade Krešić i Gojko Lugonja – vlasnici firme „Vodovod i grejanje“, Fudbalski klub „Mladost“, Božidar Konjik vlasnik STR Ultras“, DOO „Univerzal“ Banatski Despotovac, restoran „Bjeko“, Mile Savković – sportista, Špiro Kravarušić i Petar Rajlić, aktivisti Mesne zajednice.

Gost „Pitijade“ bio je poslanik Skupštine AP Vojvodine Darko Bađok.

M. S-n

Foto: Z. Međo

Pitijada deo atmosfere