U „CARSKOJ BAŠTI” U TOKU JE TRADICIONALAN JESENjI POSAO

Najvažniji su kvalitet i prepoznatljiv ukus

Pre nekoliko godina „Carska bašta” je počela da priprema, pakuje i prodaje kiseli kupus. Spremanje ove zimnice za narednu sezonu počelo je pre više od dva meseca. Kako kažu, planiraju da ukisele približno 400 tona svežeg kupusa, a zasad ovog povrća prostire na oko 15 hektara. Pogon za preradu otvoren je pre više od pet godina i od tada „Carska bašta“ svake sezone svoje proizvodne kapacitete povećava za 20 odsto.
– Kako naš partner, Kompanija „Gomeks“, proširuje tržište, tako ih mi pratimo povećanim kapacitetima proizvodnje i prerade. Cilj nam je da sve bude proizvedeno na tradicionalan način, onako kako su to radile naše bake. Prioritet zato nije samo povećavanje kapaciteta, nego i održavanje kvaliteta i prepoznatljivog ukusa onoga što nudimo – naglašava Gabrijel Madaras, tehnolog i rukovodilac prerade.
On naglašava da je najvažniji kvalitet sirovina. Kupus se uzgaja pod stručnim nadzorom agronoma, na njivama „Carske bašte“ koje se nalaze u Mužlji, u okolini pogona. To je važno jer povrće može u kratkom roku da bude ubrano i dopremljeno do mesta gde počinje obrada.
– Kiselimo rezani kupus, glavice i listove. Deo tog povrća smo obrali, dok je druga polovina još na njivama. Do prvog mraza nema problema, kupus može da ostane napolju sve dok temperature nisu jako niske. Plan je da, kao i svake godine, rod oberemo pre žimskih dana i da ga lagerujemo u hladnjači koju smo nedavno izgradili. Ona se nalazi se na samo par stotina metara od njiva i pogona za preradu. Pruža nam sigurnost da svaku vrstu povrća možemo u bilo kom trenutku da rashladimo na odgovarajući način – kaže naš sagovornik.
Madaras navodi i da su ove godine zadovoljni prinosom i kvalitetom kupusa i očekuju dobru godinu za proizvodnju i preradu. Od 400 tona svežeg, na kraju fermentacije će dobiti oko 280 tona kiselog kupusa, što će biti dovoljno da pokriju zahteve „Gomeksa“ ali i za ostalih kupaca.
– Druga najvažnija stvar kada govorimo o preradi je temperatura u komori za fermentaciju. Proces kišeljenja traje oko 40 do 45 dana i veoma je važno da u svakom trenutku imamo odgovarajuću temperaturu. U pogonu, koji je vrhunski opremljen, imamo mogućnost hlađenja preko leta i grejanja tokom zime i bez problema uspevamo da održimo temperaturu na optimalnoj vrednosti. Podjednako bitna i količina soli koja se dodaje, a to smo utvrdili na osnovu iskustva – objasnio je Madaras.
Ostali proizvodi koje „Carska bašta“ planira da lansira na tržište su u fazi eksperimenta.
U hladnjači se nalazi i drugo odeljenje firme – „pak centar“, u kojem se pakuje sveže povrće. Glavni proizvodi su šargarepa, paprika i miksevi povrća koji do kupaca dospevaju u higijenskom pakovanju koje čuva ukus i kvalitet.
– Imamo liniju za pranje šargarepe i mašine za pakovanje u tacne. Za papriku smo uveli „global gap standard“ pre par meseci i planiramo da ga sledeće godine uvedemo za još neke proizvode. To nam je značajno jer preko sezone imamo više izvoza upakovane sveže robe. „Global gap“ daje sigurnost i kupcima na inostranim tržištima – rekao je Madaras.
Osim uspešne proizvodnje „Carska bašta“ sarađuje i sa više od 200 kooperanata, proizvođača povrća sa kojima ima potpisane ugovore o saranjdi.

Miroslava Malbaški