U CRVENOM KRSTU NAGRAĐENI DAVAOCI KRVI: Lako je i lepo biti human

– Vidimo svakodnevno da je krv neophodna, a sve je manje ima. Želeo sam da pomognem bolesnima i ugroženima – objašnjava jednostavno Milan Basta humani čin koji spašava živote drugih. On je to učinio 110 puta, za šta je danas u Crvenom krstu dobio priznanje od pomoćnika gradonačelnika Duška Radišića. Povod za svečanost jeste obeležavanje Svetskog dana davalaca krvi – 14. juna, a nagrade su uručene pojedincima, višestrukim davaocima, kao i kolektivima koji pomažu ove akcije.

Milan Basta

Nema dovoljno reči zahvalnosti za one koji daju deo sebe i koji time spašavaju mnoge živote, ističe sekretarka Crvenog krsta Zrenjanina Aleksandra Tanasijević.

– Vi ste superheroji koji pokazuju da je lako i lepo biti human. Takođe, posebno hvala na razumevanju koje ste pokazali u proteklih godinu dana od kada se primenjuje novi zakon o dobrovoljnom davalaštvu krvi. On je uveo značajne promene – krv više nije moguće dati kada to želimo, već samo na unapred dogovorenim akcijama koje sprovodimo sa Zavodom za transfuziju krvi. Stoga su česte gužve na akcijama i potrebno je u njih uložiti dodatno vreme i strpljenje. Čestitam i volonterima Crvenog krsta, koji su veliki deo posla u poslednjih godinu dana preuzeli na sebe, organizujući akcije davalaštva krvi – navodi Aleksandra Tanasijević. Podseća i da su leti su evidentne nestašice krvi.

Među humanim sugrađanima koji su danas nagrađeni jeste i Anuška Šimon iz Belog Blata – žena koja je najviše puta dala krv – čak 50.

– Uvek sam volela humanost – pomagala sam deci, starima. Treba pomoći ako si zdrav i dati krv. I moja porodica je o tome edukovana, kao i mnogi mladi iz našeg Belog Blata. Otprilike tri godine bavila sam se aktivizmom sa mladima u selu i bili smo najjači u davanju u krvi. Ipak, zbog manjeg broja stanovnika, to je opalo, ali verujem da mnogi od njih i dalje dolaze na organizovana davanja krvi – kaže Anuška Šimon.

Prilikom današnje svečanosti podeljene su i nagrade učenicima čiji su radovi proglašeni za najuspešnije na likovno-literarnom konkursu „Krv život znači”.

Na poslednjoj akciji davanja krvi, u četvrtak, 13. juna, u velikoj sali Crvenog krsta, učestvovala je 101 osoba, što je fantastičan odziv, naglašava Aleksandra Tanasijević. Među njima su bili i pripadnici Vatrogasno-spasilačkog bataljona.

Naredne akcije davanja krvi Crveni krst će organizovati u četvrtak, 20. juna, od 9 do 12 časova u MZ „Dositej Obradović“, zatim u ponedeljak, 1. jula i u petak, 12. jula, od 9 do 12 u bagljaškim mesnim zajednicama.

M. Maričić

Opširnije u štampanom izdanju…

Foto: Crveni krst Zrenjanin