U HRAMOVIMA I DOMOVIMA OBELEŽENI BADNJI DAN I BOŽIĆ

Praznik mira, ljubavi i duhovne radosti

Rođenje Isusa Hrista – Božić smatra se najradosnijim praznikom, i jedan je od onih koje Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici proslavljaju tri dana. Praznovanje Božića ogleda se pre svega u njegovoj duhovnoj komponenti, na koju se nadovezuju pojedini tradicionalni elementi.
Badnji dan i Badnje veče koji ga najavljuju obiluju mnogobrojnim običajima poput pravljenja česnice, pripreme božićne trpeze, a deca idu da korinđaju – recituju prigodne božićne pesmice za koje bivaju darovani slatkišima, orasima, jabukama. Najvažniji segment ovog praznika jeste paljenje badnjaka, hrastovog ili cerovog drveta, čija vatra simbolizuje plamen ljubavi i vere u svakom od nas, kao i toplinu koja je ogrejala Vitlejemsku pećinu u kojoj se Hristos rodio.
U porti Uspenskog hrama na Badnji dan, 6. januara, okupio se velik broj vernika i dece, a paljenju badnjaka prisustvovao je i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima. Gradska samouprava pripremila je više od 400 paketića koji su podeljeni mališanima. Badnjaci su paljeni i po gradskim i seoskim mesnim zajednicama.
– Vatra koju smo na Badnji dan zapalili predstavlja onu vatru koja je gorela u pećini u kojoj se rodio naš Spasitelj. Istom tom vatrom zagrejaćemo naša srca, naše duše i domove, a u svakom od nas treba da se rodi Hristos Bogomladenac. Naši stari su govorili da će nam mir biti potreban, da će se o njemu govoriti, ali da će nam taj isti mir i nedostajati. Došlo je to vreme kada svi pričamo o miru, a jedni drugima ga ne unosimo u domove, već gledamo da ga često narušimo. Božić je dan mirboženja, jedinstva, praštanja, koje treba da traje večno, a ne samo tog dana – rekao je u svojoj besedi otac Radivoj Nađalin, starešina hrama Uspenja Presvete Bogorodice.
Duško Radišić, predsednik Saveta Mesne zajednice „Dositej Obradović” poželeo je sugrađanima svako dobro i da u najvećoj radosti proslave predstojeće praznike.
Božić je praznik mira, ljubavi, sloge, blagostanja i duhovne radosti. Slavi se u krugu porodice.
– Na današnji dan Bog se ovaplotio u našoj, ljudskoj istoriji i sišao sa neba radi nas i radi našeg spasenja. Došao je iz večnosti u naše vreme da bi nas spasao od najvećeg neprijatelja – greha – poručio je otac Branislav Avram, starešina hrama Vavedenja Presvete Bogorodice.
Hladno zimsko jutro nije omelo naše sugrađane da se 7. januara, na Božić, okupe u svojim hramovima na božićnoj liturgiji, na kojoj je čitana poslanica patrijarha Irineja upućena svim vernicima u otadžbini i rasejanju.
Nakon liturgija, vernici su se uputili svojim domovima i u krugu porodice i najmilijih proveli praznik.

Miroslava Malbaški