U JEKU PRIPREMA DOMAĆE ZIMNICE- BOGATA PONUDA NA GRADSKIM PIJACAMA

„Kućna režija“ bolja od kupovine

Dobri sastojci: „smederevac“ ložen drvima i saveti iskusnijih domaćica

Najprihvatljivija varijanta pripreme zimnice, kisele i slatke je stara dobra „domaća režija“. Taj utisak dobija se kada obiđete zrenjaninske pijace i razgovarate – i sa prodavcima i sa kupcima.
– Prosečna četvoročlana porodica za pripremu zimnice kupi po deset kilograma crvene paprike za pečenje. Posle pečenja na ringli električnog štednjaka ili „smederavca“, stavlja se u zamrzivač ili friz frižidera. Jede se uz meso, začinjeno uljem i belim lukom, što i ja pripremam ukućanima – kaže prodavačica na bagljaškoj pijaci , inače diplomirani agronom, izbeglica iz Bosne i Hercegovine. Iako veoma ljubazna i predusretljiva, ne želi da kaže svoje ime.
– Isto toliko – deset kilograma, prosečno jedna porodica kupi paprike babure, koju prodajem za 60 do 70 dinara po kilogramu. Krastavca kupuju manje, obično pet do šest kilograma, po ceni od 100 dinara. Kupus za kišljeljnje krenuće za jedno mesec dana – kaže naša sagovornica sa pijačne tezge.
Prema njenim rečima i receptu na osnovu iskustva za pravi domaći ajvar, na 10 kilograma babura „idu“ dve litre sirćeta (60 dinara za litar) 400 grama soli ( cena 40 dinara za kilogram) i do pola kilograma šećera (oko 70 dinara za kilogram). Sve se dobro skuva i sipa u staklenu ambalažu.
Za dobar ajvar pravilo je da na deset kilograma crvene paprike ide oko četiri kilograma plavog patlidžana. Ostale „špecije“ odmeravaju se su po ukusu, volite li blaži ili ljući. Više ili manje upržen.
Umešniji se upuštaju i u spravljanje „pinđura“, a iskusan u tome je Nenad Simić, kog srećemo u nedeljnoj kupovini na pijaci.
On je,kao i drugi znalci poput profesora Srednje poljoprivredne špkole Nenada Popova – izričit. Za kuvanje ajvara, a i ostale zimnice, od pekmeza od šljiva, kajsija ili bresaka do pripreme kisele paprike, neophodan je „smederevac“ ložen drvima, po mogućstvu u dvorištu na otvorenom kao najbolja „varijanta“.
Trgovinski lanci, „Per Su“, „Gomeks“,„Roda“, „Idea“ nude zimnicu po povoljnijim uslovima ako se odlučite za njihovu „robnu marku“, pa ko kako voli…
Potrošači, s druge strane, komentarišu da i u supermarketima ima dobre kisele i slatke zimnice, ali da je ono stvarno kvalitetna i „izvorna“ – veoma skupa. Jedna od njih je „Ideina“ paleta proizvoda „Ukusi mog kraja“.

POVOLjNA SINDIKALNA PRODAJA

Na železničkoj stanici u Zrenjaninu stoji oglas iz kod se vidi da se zimnica može kupiti na tri mesečne rate.
Nude se smrznuti grašak i boraniju po cenama od 85,89, odnosno 81,40 dinara za pakovanje od 450 grama. Kutije sa 10 i 20 kilograma koštaju od 997 do 1.940 dinara. Smeša za đuveč od 450 dinara staje 81,40 dinara, a takođe se nudi u kutijama od 10 i 20 vreća.
Takođe, preko sindikalne prodaje može se kupiti i ajvar u staklenkama od 700 grama i pinđur. Tegla kornišona preko ŽTP košta 135 dinara, što je za 60 dinara povoljnije nego u samouslugama. Tegla cvekle, takođe od 700 grama, staje 120 dinara, mešana salata paradajz – paprika košta 160 dinara, dok je tegla uprženog ajvara 290 dinara. Paradajz pire dostupan je železničarima za 190 dinara po tetra – briku.
U ponudi su i džemovi, pekmezi kompoti, sokovi i sirupi, kao i zamrznuta piletina.

M. Stojin