U KLUBU ZA STARA LICA ODRŽANA PRVA KOLONIJA I RADIONICA OSLIKAVANJA SVILE

Filigranski otisak duše

Naši najstariji sugrađani se trude da na brojne načine ulepšaju i što kreativnije provedu životno doba u kojem se nalaze. Kada se sretnu ne razgovaraju o politici, ratovima, nemaštini, bolestima i drugim problemima sa kojima se svakodnevno susreću.
Pozitivni, sa iskrenim osmesima na licima, najviše vole da se druže, slikaju, vajaju, igraju društvene igre. Nekolicina zna da uživa i u sportskim aktivnostima. U tome im pomažu rođaci, prijatelji, komšije, ali i brojna udruženja i ustanove.
Jedna od njih je Klub za stara i odrasla lica, koji je deo Gerontološkog centra.
Nedavno su upriličili prvu Likovnu koloniju i radionicu oslikavanja svile. U naš grad doputovali su i gosti iz Novog Sada, Subotice i Pančeva. Više o samom događaju govorila je Tanja Živanov, direktorka Gerontološkog centra. Prema njenim rečima, izazovno je bilo osmisliti nešto drugačije i zanimljivo, što bi zaokupilo pažnju članova. Svi učesnici, dodala je, hrabro su se uhvatili u koštac sa ovakvim zadatkom koji nije nimalo lak.

DRAMSKA, LIKOVNA I FOLKLORNA SEKCIJA
– Cilj radionice je radost stvaranja. Kroz ovakve aktivnosti najviše se iskazuje snažna emocija, ovog puta otisnuta na tananoj svili. Samim tim svaki rad je filigranski otisak duše – rekla je Tanja Živanov i dodala da ovakvo okupljanje treba da unapredi uslugu socijalne zaštite i poboljša kvalitet života članova Kluba.
Danica Đorđević, socijalna radnica, najviše vremena provodi sa našim sugrađanima. Kako je napomenula, brojne aktivnosti su od velike važnosti za njihovo zdravstveno i mentalno stanje. U Klubu postoji likovna, dramska i folklorna sekcija, zatim hor i orkestar. Ko želi, dodala je Đorđević, može se okušati i kao vokalni solista.
– Učesnici ovogodišnje kolonije, ali i uopšte članovi naše Likovne sekcije se nikad ranije nisu bavili slikarstvom. Ovo je mogućnost da se kreativno iskažu i oni to čine sa velikim zadovoljstvom. Nije važno koju granu umetnosti odaberu, bitno je da je to njihovo delo. Posebno se raduju kada imaju priliku da izlažu i javnosti prikažu svoje radove. Omogućili smo im i da putuju i druže se sa prijateljima iz drugih klubova i gradova – ispričala je Danica Đorđević.
Koliko je jedna ovakva kolonija važna govorila je Katarina Milojević koja se bavi vajarstvom, a trenutno i vodi Klub. Pohvalila je sve članove koji su se odazvali manifestaciji i potrudili se da, pre svega, budu dobri domaćini, a zatim kvalitetno odgovore na zadatu temu.

ZADOVOLJNI UČESNICI
– Moj lični utisak je da su svi bili prezadovoljni, jer su dobili priliku da prikažu svoje umeće. Naši članovi su sa gostima razmenjivali iskustva, družili se i naslikali predivne radove. Dugo smo se pripremili i ovako nešto nam je svima nedostajalo. Mogu da kažem da smo dobili jedan novi ogranak u sekciji i da će najstariji Zrenjaninci nastaviti da se bave ovom tehnikom – rekla je Katarina Milojević.
U razgovor se uključila i Mira Draganov predsednica Likovne sekcije koja broji oko 20 polaznika. Kako je rekla, zastupljene su razne tehnike (akril, ulje, gvaš, suvi pastel), a oslikavanje svile su svi zdušno prihvatili. Podsetila je i da je Klub osnovan 1983. i da sledeće godina slavi četiri decenije postojanja, dok Sekcija traje 25 godina.

– Čim kročimo u dvorište Kluba obuzme nas posebna radost, a brige i probleme ostavljamo po strani. Tada se budi ljubav prema brojnim granama umetnosti, koje su bile skrivene u nama. Dok smo bili mlađi nismo ni znali da umemo da slikamo. Tek kada smo otišli u penziju i dosada učinila svoje, došli smo ovde da se družimo. Svidele su nam se četkice i boje i jedna po jedna počela je da crta. Zato svakog meseca zidove Kluba krase novi radovi – kazala je Mira Draganov.

 

Kako se ovakve slike izrađuju ispričala je Ružica Knežev. Prema njenim rečima, svila mora biti čista i prava, četkice dobre, a boje kvalitetne. Važan je i ram na koji se materijal zateže. Naša sagovornica je objasnila da se ovakvom tehnikom prave i marame, ešarpe, ali i drugi odevni predmeti koji su veoma prijatni za nošenje, a pri tome su i unikatni.
– Kada sam počela, slikanje na svili mi je pričinjavalo zadovoljstvo. Trenutno mi je terapija. Tehnika je veoma teška i zahtevna, ali kranji proizvod je poseban. Svila ima svoj karakter i nije je lako kontrolisati. Treba voditi računa da se boje ne razlivaju. Ako do toga i dođe, mora se brzo reagovati i u toku rada korigovati slika, koja se na samom kraju fiksira peglom – objasnila je Ružica Knežev.

Miroslava Malbaški
Foto: Vanja Ilijev

  • VREDNE SLIKARKE
    Učesnice Kolonije iz Zrenjanina: Vera Lazić, Mira Draganov, Mica Galović, Rožika Rašević, Mira Stepanov, Veselinka Drakulović, Ljubica Grujin, Jagoda Nikolić, Mila Tešin, Vesna Jovanović, Ružica Knežev, Margit Kucora, Sara Erlih, Lucija Krčmar Matanović, Marija Gardinovački, Klara Vujin, Nedeljka Reljin, Milka Lazić i Zlata Bogaroški.
    Iz Novog Sada, Subotice i Pančeva doputovale su: Dragica Nićetin i Spomenka Preljić, Manda Jakovetić i Agneš Merković, Neda Pavlović i Snežana Kato.