U KULTURNOM CENTRU ZRENjANINA 12. BRASS  FESTIVAL

Tradicionalna manifestacija posvećena limenim duvačima održana je nedavno u Kulturnom centru. Zrenjanin je bio domaćin učesnicima 12. Vojvođanskog Brass festivala limenih duvača. Učestvovali su učenici limenih duvačkih odseka iz vojvođanskih muzičkih škola.
Nažalost, u poslednji čas su dolazak otkazali predstavnici muzičkih škola iz Sente, Sremske Mitrovice, Novog Kneževca i Pančeva, zbog vremenskih (ne)prilika.
Na programu su bila dela Mocarta, Betovena, Čajkovskog, Geršvina, Arneta, Šuberta, Rubinštajna kao i narodne pesme…
Organizatori su bili Gradski duvački orkestar Zrenjanin, Aktiv limenih duvača Vojvodine i WASBE – svetska asocijacija duvačkih orkestara na čijem je čelu za jugoistočnu Evropu Branislav Gagić, profesor Muzičke škole „Josif Marinković, koji je i otvorio Festival.
– Glavni cilj Vojvođanskog Brass festivala je podrška obrazovanju učenika na limenim duvačkim instrumentima – kaže Branislav Gagić. – Ovaj Festival je prilika da učenici čuju jedni druge, da profesori razmene iskustva i da svi zajedno uživaju u koncertu.
Podršku su i ovog puta pružili Muzička škola „Josif Marinković” i Kulturni centar Zrenjanina. Menadžer Vladimir Milošev i Branislav Gagić su uručili diplome učenicima, profesorima, korepetitorima i predstavnicima muzičkih škola.
Voditelj programa je bila mr Branka Jajić. Roditelji su se pobrinuli za posluženje iz domaće radinosti.

B. J.