U KUMANU SE RAĐA SVE VIŠE DECE, SELU JE POTREBAN NOVI VRTIĆ

Mališane nema ko da čuva

Peticiju za izgradnju vrtića sa jaslicama u Kumanu je od 31. januara do sredine marta ove godine potpisalo 1.050 žitelja ovog sela koje, prema popisu iz 2011. godine, ima blizu 3.300 stanovnika. Nedavno je dokument predat Savetu Mesne zajednice i predsedniku opštine Novi Bečej Saši Maksimoviću. Biljana Stojanov, zastupnica potpisnika peticije, ističe da je potreba za celodnevnim smeštajem dece u ovom selu sve izraženija jer zaposleni roditelji nemaju rešenje za čuvanje svojih devojčica i dečaka. Ona dodaje i da je inicijativa koju je pokrenula naišla na veliku podršku Kumančana, ali i nadležnih u lokalnoj samoupravi.
– U Kumanu sada, u takozvanom malom zabavištu gde su petogodišnjaci, boravi 46 dece, a u generacijama rođenim od 2017. do 2020. godine ima od 35 do 42 mališana. Njima je potrebno obezbediti adekvatan smeštaj, negu i ishranu u jaslicama i obdaništu, jer roditelji moraju da rade, a bake i deke, zbog svojih obaveza ili lošeg zdravstvenog stanja, ne mogu da pomognu. Osim toga, socijalizaciju, druženje i igru sa vršnjacima deci ne može ništa da zameni – ističe Biljana Stojanov, majka dvoipogodišnje devojčice koja je trenutno nezaposlena, ali kaže da bi lakše pronašla posao u struci nego što bi mogla da obezbedi čuvanje deteta.
Kumanački mališani sada borave u vrtiću smeštenom u delu zgrade OŠ „Stančić Milan – Uča”, ali je u peticiji predloženo da se u centru sela, na parceli čiji je vlasnik Opština Novi Bečej i gde je sada zgrada stare škole, izgradi objekat za jaslice, zabavište i predškolsko odeljenje. Ta ideja je podržana i 25. marta na sastanku kojem su prisustvovali predstavnici potpisnika predstavke, Saveta MZ Kumane i Saša Maksimović, prvi čovek novobečejske opštine. Dogovoreno je da se roditelji, koji žele da upišu decu u jaslice, tokom aprila izjasne o tome kako bi se videlo da li postoji opravdanost za otvaranje takvog odeljenja.
Kako je objavljeno na Fejsbuk stranici MZ Kumane i na sajtu Opštine Novi Bečej, građanska inicijativa za otvaranje jaslica, kao i još jedne grupe dece za celodnevni boravak dece u vrtiću u Kumanu pokrenuta je i 2016. godine. Nakon prikupljenih potpisa roditelja koji su tada imali decu odgovarajućeg uzrasta, Savet MZ Kumane peticuju je predao predsedniku opštine Saši Maksimoviću. I tada je lokalna samouprava podržala inicijativu, ali je konstatovano da će se, zbog finansijskih problema i zabrane zapošljavanja, izgradnja jaslica razmatrati kada se za to steknu uslovi.

  • I POSAO ZA MLADE
    – Verujem da smo korak bliže cilju, jer ako postoji volja, naći će se i način. Predsednik Maksimović je obećao da će se potruditi da deo novca obezbedi iz opštinskog budžeta, kao i da će finansijsku potporu potražiti od Republike i Pokrajine. Smatram da bi u novom vrtiću mogli da se zaposle mladi koji su završili odgovarajuće škole, pedagoške ili vaspitačke, a takvih u Kumanu ima dosta – ističe Biljana Stojanov.

B. Mandić