U NOVOM BEČEJU I ŽITIŠTU: Obeležen Dan pobede nad mrskim fašizmom

Povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, u Novom Bečeju su položeni venci na spomen obeležja borcima palim za oslobođenje naše zemlje u Drugom svetskom ratu i crvenoarmejcima poginulim u borbama za oslobođenje Novog Bečeja, oktobra 1944. godine.
Vence su položili Mihail Korbulov, prvi sekretar Ambasade Ruske Federacije, Saša Šućurović predsednik Opštine Novi Bečej, Vojislav Blažin i Branislav Vojnov iz Srpsko-ruskog društva „Vološinov”.
Obraćajući se prisutnima, Mihail Korbulov je rekao da je zajednička istorija i sećanje faktor koji će uvek zbližavati srpski i ruski narod, bez obzira na težnje onih koji bi voleli da se ta činjenica izbriše iz našeg sećanja i istorijskih dokumenata.
Vojislav Blažin je naglasio kako je važno da i mlađi naraštaji čuju priče o slavnim danima oslobođenja od fašizma i velikim žrtvama koje su obe vojske podnele, i da mu je zbog toga posebno drago što su polaganju venaca prisustvovali predstavnici mlađih generacija.
Polaganjem venaca na spomen obeležja srpskim dobrovoljcima i meštanima poginulim u Drugom svetskom ratu, kao i obilaskom groba crvenoarmejca Ivana Andrejeviča Evke, u Banatskom Višnjićevu i Žitištu obeležen je 9. maj – Dan pobede.
Senima vojnika armije koja je dala ogroman doprinos pobedi nad fašizmom, pored predstavnika SUBNOR-a Opštine Žitište i MO Banatsko Višnjićevo, SPS-a i DS-a, poklonio se i predstavnik Ambasade Ruske Federacije, Ivan Kosirov, koji se zahvalio meštanima Banatskog Višnjićeva što čuvaju sećanje na hrabrog Ivana.
U Žitištu, posle polaganja venaca na spomenik žrtvama fašizma, prigodan program izveli su učenici OŠ „Sveti Sava”. Kako piše „Info centar”, o značaju Dana pobede nad fašizmom je govorio predsednik Skupštine opštine Žitište Zoran Kasalović.

L. Z.