U PETAK PREMIJERA MJUZIKLA „BILO JEDNOM U BANATU“: Kruna rada zrenjaninskog Narodnog pozorišta

Prvi put na sceni Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“, u petak, 19. oktobra u 20 časova, biće odigran mjuzikl. U pitanju je komad pod nazivom „Bilo jednom Banatu“, zasnovan na legendi o nastanku zrenjaninskog teatra, koja govori o poduhvatu bogatog bečkerečkog trgovca da sagradi pozorište putujućoj peštanskoj glumici u koju se zaljubio, rečeno je danas na konferencije za medije u NP „Toša Jovanović“.

Mjuzikl će biti kruna rada zrenjaninskog Narodnog pozorišta ove godine, a u njemu će biti angažovani gotovo svi članovi dramskog i lutkarskog ansambla, naveo je Ivan Francuski, direktor NP „Toša Jovanović“.

Žargonski rečeno, u pitanju banatski „Mulen Ruž“ koji se dešava u prvoj polovini 19. veka, naveo je reditelj mjuzikla „Bilo jednom o Banatu“ Vladimir Lazić.

– Tema ovo komad jeste velika ljubav jednog čoveka, koji zarad žene pravi malo čudo, što je poznati motiv. Proučavajući istorijske podatke, rekonstruisali smo to vreme koliko je umetnički bilo moguće. Zahvaljujući prilježnim ljudima iz Arhiva i Biblioteke, dobili smo desetak stranica sa podacima iz tog perioda. Tako smo saznali osnovne stvari, a delo je pretrpelo dramaturško-konceptualnu adaptaciju – naveo je reditelj Lazić, dodavši da će u mjuziklu biti 13 muzičkih numera.

DSC_0558

Mjuzikl „Bilo jednom u Banatu“ nastao je prema priči Igora Bojovića „Legenda o pozorištu“. Autori teksta su Željko Mijanović i Vladimir Lazić, autor songova Željko Mijanović, komopozitor je Ninoslav Ademović, koreografkinja Milica Cerović, kostimografkinja Vanja Popović, a scenograf Filip Jevtić.

M.M.

Foto: J.Nj.Drndak