U PRIPREMI: Monografija grada Bečkereka

Multikulturalnost je jedna od odlika Banata u kojem žive brojne nacionalne manjine. To je bio povod da se juče, u Malom salonu Narodnog muzeja, održi predavanje na temu „Multikulturalnost kroz vekove”. Govorili su profesor istorije Milan Radaković, profesor nemačkog jezika i književnosti mr Nikola Šlajh i Robert Sabo, koordinator za Banat u Nemačkom nacionalnom savetu. Profesor Šlajh je najavio da je u pripremi kapitalno delo „Monografija grada Bečkereka – prilozi za istoriju šest vekova Bečkereka i regije Banata”.

Monografija grada 2

– Svi značajni događaji koji su relevantni za razumevanje onoga što grad čini danas, objedinjeni su u ovoj Monografiji koja obuhvata period od 600 godina, dok će drugi deo obuhvatati noviju istoriju Zrenjanina – rekao je profesor Šlajh.

Milan Radaković, direktor Zrenjaninske gimnazije, rado je prihvatio da sarađuje sa profesorom Šlajhom i da bude recenzent na ovoj knjizi.

– Na ovom projektu profesor Šlajh je radio više od dve decenije, a Monografija je značajna jer obuhvata ogroman period od šest vekova od osnivanja Velikog Bečkereka i prati sva važnija dešavanja u njemu. Buduće generacije koje bude zanimala istorija rodnog grada, moći će da koriste tačne i pouzdane podatke – kaže Radaković.

Nemački narodni savez podržao je profesorovu inicijativu i uključio se u realizaciju ovog kapitalnog projekta, a više podataka o Savezu izneo je Robert Sabo.

– Nemački narodni savez (NNS) je osnovan 1996. u Subotici, a predsednik je prof. Rudolf Vajs (Rudolf Weiss). Savez je nepolitička, nevladina i verski neutralna organizacija pripadnika nemačke nacionalne manjine kao i svih onih građana Republike Srbije koji imaju simpatije prema nemačkom jeziku i kulturi. Podružnica NNS u Zrenjaninu je osnovana u leto 2017. a sa konkretnim aktivnostima je krenula krajem oktobra meseca – navodi Sabo.

Na pitanje zašto su se odlučili da podrže ovakav projekat, Sabo odgovara.

– Ideja da se organizuje ovo predavanje je da se naš grad promoviše kao multinacionalna sredina u kojem šest vekova živi na desetine naroda i narodnosti, koji su ostavljajući svoj pečat u vremenu, stvorili specifičnu sredinu u kojoj su tolerancija i suživot deo kućnog vaspitanja. Želja nam je bila da „zagrebemo“ po površini i zainteresujemo širu javnost za jedno ovakvo delo, a Nemački narodni savez podržava i pokušaće da pomogne izdavanje ovog kapitalnog dela – kaže Sabo Robert.

M.Malbaški

Monografija grada 3