U RADU PROLEĆNOG KAMPA ZA PRSTENOVANjE PTICA U „SLANOM KOPOVU”, UČESTVOVAO JE I GOST IZ SEVERNE IRSKE

Prirodne lepote su turistički biseri

  • Poželeo sam da dođem, da vidim sve te različite ptice. Zbog sve više stanovnika i širenja naselja, u sredini u kojoj živim ptica je sve manje, a „Slano Kopovo” je pravi raj – kaže Piter Mekalister

Piter Mekalister, amater ornitolog iz Severne Irske, bio je jedan od učesnika redovnog prolećnog kampa za prstenovanje ptica koji se već četvrtu godinu zaredom organizuje u Specijalnom rezervatu prirode „Slano Kopovo”. Dalek put od rodne Severne Irske do Novog Bečeja prevalio je zahvaljujući svom prijatelju, Drašku Grujiću, redovnom učesniku prstenovačkih kampova.
– Draško mi je poslao snimak na kojem se čuje cvrkut ptica. Poželeo sam da dođem, da vidim sve te različite ptice. Zbog sve više stanovnika i širenja naselja, u sredini u kojoj živim ptica je sve manje, a „Slano Kopovo” je pravi raj. Ohrabrio bih stanovnike Srbije da vrednuju, čuvaju i štite sjajne prirodne potencijale koje imaju i da ih iskoriste, jer su to turistički biseri koji privlače strance i siguran sam da bi oni vrlo rado dolazili – kaže Piter.
Kod kuće, na svojoj farmi, Mekalister se do sada najviše bavio posmatranjem i proučavanjem lasta. Cilj mu je, kako kaže, da svoje prijatelje, porodicu i druge farmere upozna sa važnošću očuvanja ptica i njihove životne sredine.
Silvija Šimončik, stručna saradnica Lovačkog udruženja koje se stara o Specijalnom rezervatu prirode „Slano Kopovo”, kaže da su se potrudili da lepo ugoste mladog ornitologa iz Velike Britanije.
– Pitera smo upoznali sa prirodnim vrednostima Slanog Kopova, video je mnogo ptica, a pokazali smo mu i šta i kako radi naše Lovačko udruženje. Nadamo se da je on zadovoljan koliko i mi. Nismo imali idealne vremenske uslove, bilo je hladno i kišovito, ali to se nije odrazilo na brojnost ptica koje smo uhvatili – ističe Silvija.
Drašku Grujiću, ovlašćenom prstenovaču ptica, takođe su ispunjena očekivanja od prvog ovogodišnjeg kampa na „Slanom Kopovu”.
– Bez obzira na vremenske uslove, ispunili smo zadatak. Bilo je dvadesetak vrsta ptica za period manji od nedelju dana, to je više nego dobar rezultat za ovaj način prikupljanja podataka. Osim prstenovanja ptica, podatke smo prikupljali i posmatranjem i osluškivanjem, što je nekada i mnogo korisnije na terenu, jer se malo ptica uhvati, a mnogo više prođe oko mreža – istakao je Grujić.

ORGANIZOVAN I FOTO-SAFARI
Prstenovački kamp u Specijalnom rezervatu prirode „Slano Kopovo” nije jedina aktivnost, pošto je 29. aprila organizovan foto-safari.
– Program podrazumeva šetnju kroz rezervat i fotografisanje, a po dve, tri fotografije svakog autora će biti izložene u seoskim školama i u Domu kulture u Novom Bečeju – pojasnila je Silvija Šimončik.
Foto-safari koji na Slanom Kopovu nije prvi ove vrste, sličan onom koji je održan 2013. godine u okviru IPA programa prekogranične saradnje Mađarske i Srbije.

DANILO GURJANOV