U SREDNJEM BANATU CRKVAMA VRAĆENO 2.042 HEKTARA POLjOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

A o porezu, nadležni još ne žele da govore

Organizacionim jedinicama Eparhije banatske Srpske pravoslavne crkve na području Zrenjanina i opština Nova Crnja, Novi Bečej, Sečanj i Žitište, do kraja 2019. godine vraćeno je pravo svojine na ukupno 1.997,35 hektara poljoprivrednog zemljišta. U skladu sa odredbama Zakona o vraćanju (restituciji) imovine crkvama i verskim zajednica, u Srednjobanatskom upravnom okrugu organizacionim jedinicama Zrenjaninske biskupije Rimokatoličke crkve, istovremeno je vraćeno 45,2 hektara poljoprivrednog zemljišta.
Kako kaže Strahinja Sekulić, prvi čovek Jedinice za konfesionalnu restituciju pri Agenciji za restituciju, Srpska pravoslavna crkva traži ubedljivo najviše zemljišta od svih crkava i verskih zajednica (88,99 procenata od ukupno traženog zemljišta od strane svih crkava i verskih zajednica koje su podnele zahteve za restituciju), dok Rimokatolička crkva traži 4,86 odsto od ukupno traženog zemljišta. On time i objašnjava razliku u površini poljoprivrednog zemljišta koje je vraćeno.
U skladu sa Zakonom o porezu na imovinu sve tradicionalne verske zajednice oslobođene su plaćanja poreza za objekte koji se koriste za bogosluženja, ali ne i na poslovne prostore, kuće, zgrade, konake, vinograde i ostalo zemljište. Kako je pre dve godine pisala „Politika”, Srpska pravoslavna crkva (SPC), međutim, ne želi da plaća porez na imovinu sve dok joj država ne vrati sve što joj je oduzeto posle Drugog svetskog rata. Slično se ponašaju i ostale tradicionalne crkve i verske zajednice.
Z. Dedić

Opširnije u štampanom izdanju