U SRPSKOJ CRNJI: Selimir Radulović primio Nagradu „Đura Jakšić“

– Zar se i ovog časa, Srpskom Crnjom i svuda gde dopire glas duše srpske, ne razleže verodostojni i gromki eho Đurinog srca , koji nas vodi do onog znakovitog kamena zemlje Srbije, što o vekovečnosti priča dalekoj, pokazujući nemom mimikom/obraza svoga brazde duboke. Ali, u tom srcu, Đurinom srcu, višak je smisla za poj tica lepih, jedinih drugara, poznanika starih, odnosno, tica malih, jadnih sirotana, (Na Liparu), ili za ponoć nemu i gusto granje, i zvezda blistavih, tiho trptanje.

Ovako se, poetski, obratio publici Selimir Radulović, koji je sinoć u Srpskoj Crnji primio Nagradu „Đura Jakšić“ za pesničku zbirku „Senka osmog eona”, objavljenu prošle godine u izdanju Kulturnog centra Novog Sada.

Nagradu je uručila direktorka Narodne biblioteke „Đura Jakšić” u Srpskoj Crnji Anica Garić.

Na Konkurs za najbolju pesničku zbirku na srpskom jeziku objavljenu 2016. godine, u organizaciji Narodne biblioteke stiglo je 90 pesničkih knjiga. U užem izboru ih je bilo pet a o Nagradi je odlučio žiri čiji su članovi Milan Micić i Miloš Latinović.

– U pesničkoj knjizi „Senka osmog eona” Selimir Radulović pokazuje snažan pesnički karakter i himnično-molitvenim tonom traga za smislom, ukazujući, istovremeno, na deharmonizovano i fragmentisano biće savremenog čoveka – rekao je Milan Micić koji je obrazložio odluku žirija. „Senka osmog eona” Selimir Radulović pokazuje snažan pesnički karakter i himnično-molitvenim tonom traga za smislom, ukazujući, istovremeno, na deharmonizovano i fragmentisano biće savremenog čoveka.

U ime Vlade AP Vojvodine laureatu je čestitao a organizatore pohvalio podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Zoran Lazin.

„Liparske večeri – Đurini dani”, jedna je od najstarijih kulturnih manifestacija u našoj zemlji, koja je ustanovljena pre 56 godina a Nagrada „Đura Jakšić” je ove godine uručena 32. put.

B. Jajić

(Opširnije u pisanom izdanju)

IMG_2060