U ZRENJANINSKOJ KASARNI OBELEŽEN NJIHOV DAN: Vojska je uvek bila oslonac države i naroda

Polaganjem venaca na bistu narodnog heroja Svetozara Markovića Toze, smotrom naoružanja i tehnike kojima raspolaže Vojska Srbije i umetničkim programom u svečanoj sali kasarne koja nosi herojevo ime, danas je obeležen Dan Vojske Srbije. Vence su položili načelnik štaba Komande za razvoj Banatske brigade Vojske Srbije potpukovnik Nikola Fatić, načelnica Srednjobatskog okruga Snežana Vučurević i zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.

DSC_0151_resize
Na svečanosti koja je usledila, saopšteno je da je Komandant Komande za razvoj Banatske brugade – pukovnik Živica Ognjanov – pozvan na cetralnu svečanost u Beogradu, koju priređuje vrhovni komandant Vojske Srbije, predsednik Aleksandar Vučić.
– Dan kada je je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak obeležava se kao Dan Vojske Srbije, jer je vojničkim i diplomatskim uspesima koji su usledili udaren temelj savremene slobodne srpske države. Vojska Srbije baštini te vrednosti i činilac je mira i stabilnosti u ovom delu Evrope. Krase je profesionalizam, visoka osposobljenost i humanost – rekao je ovom prilikom potpukovnik Fatić.
Obraćajući se prisutnima gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić ponovio je ocenu da je povratak Vojske Srbije u Zrenjaninu gradu doneo mnoge koristi, a odnose između vojnih i civilnih struktura digao na još viši nivo.
– Posebnu važnost ovogodišnjem obeležavanju Dana Vojske Srbije daje to što se održava u godini u kojoj proslavljamo pun vek od oslobođenja ovih krajeva od tuđinske vlasti i ispunjenjenja vekovnih narodnih težnji, za ujedinjenje sa Srbijom, za šta su položene nebrojene žrtve. Doktrina Vojske Srbije zasnovana je na tim težnjama i ljudima koji su ih ostvarili – vojnicima i vojvodama – učesnicima Velikog rata okončanog pre stotinu godina – rekao je za govornice u svečanoj sali Garnizona Zrenjanin gradonačelnik Janjić.

U umetničkom delu programa himnu Republike Srbije „Bože pravde” i vizantijski psalam iz 12. veka izveli su članovi dečijeg hora pri Kulturnom centru Zrenjanina pod upravom mr Senke Milisavljević i uz pratnju na flauti mr Vesne Vučurović.
Dve ruske melodije na tamburici izvela je Sanja Kuburović, učenica Muzičke škole „Josif Marinković”.
Učenica Osnovne škole iz Tomaševca Anastasija Romanov pročitala je svoj nagrađeni literarni rad „Pismo vojniku”.


M. S-n.

DSC_0065_resize