UDRUŽENJE „KLUB VINA“ IZ ZRENJANINA PROMOVIŠE VINOGRADARSTVO I ORGANIZUJE IZBOR NAJBOLJEG VINA BANATA

Za dobru kapljicu treba mnogo ljubavi, truda, nege…

  • Apsolutni pobednik manifestacije „Najbolje vino Banata” je Momčilo Dragić, „Vinarija Dragić“, proizvođač vina „Nemirac – sivi burgundac“, od grožđa iz porodičnog vinograda na Bagljašu

Ako je u vinu istina – kako kaže latinska poslovica (In vino veritas), onda su banatski vinogradari i proizvođači vina na dobrom putu… A ako je istina da je dug put do istine, valja im predano raditi, kako bi je dosegli… Ostvarujući ideju promovisanja vina i vinogradarstva, Udruženje „Klub vina“ iz Zrenjanina, u saradnji sa Kulturnim centrom i Turističkom organizacijom, a uz podršku lokalne samouprave, razvio je manifestaciju „Najbolje vino Banata 2018“. Prerastajući srednjobanatske vinske „okvire”, banatski proizvođači vina, vinogradari i ljubitelji vina okupili su se u Kulturnom centru Zrenjanina. Učestvovali su proizvođači iz Mužlje, Orlovata, Melenaca, Taraša, Iđoša, Aradca, Zrenjanina, Dolova, Gudurice, Pančeva, Alibunara, Botoša, Crepaje, Nakova i Novih Kozaraca i sa Bisernog ostrva, u Opštini Novi Bečej.
GROŽĐE SA PORODIČNIH VINOGRADA
Stručni žiri, čiji su članovi međunarodne sudije iz Srbije i Mađarske, na čijem je čelu bio Igor Luković, urednik magazina „Vino i fino“, Robert Čevaria, sekretar „Udruženja somelijera Vojvodine“ , Tomislav Ivanović, urednik portala „Vinopedija“, Zoltan Gyiorfy, urednik magazina „Peczi bor”, somelijer Vuk Stefanović, enolog Tanja Drakulić i Perica Radović, urednika sajta merlo.rs, ocenjivao je 166 uzoraka.
U kategorijama belo, rose, crveno i šiler vino žiri je dodelio 13 zlatnih medalja, 35 srebrnih i 43 bronzane. Zahvalnice je dobilo 75 takmičara.
Apsolutni pobednik manifestacije „Najbolje vino Banata” je Momčilo Dragić – „Vinarija Dragić“, proizvođač vina „Nemirac – sivi burgundac“, od grožđa iz porodičnog vinograda na Bagljašu. Upravo činjenica da je vino proizvedeno u sopstvenom vinogradu, na području Banata, opredelilo je žiri da mu podari ovu laskavu titulu, shodno propozicijama. „Vinarija Dragić“ se takmičila sa dva crvena i dva bela ivina, kao i jednim rozeom.
– Proizvodnja vina zasnovana je na starim porodičnim vinogradima od oko tri hektara – kaže Dragić. – Tehnologija je osavremenjena, ali to nije jedini razlog što proizvodimo kvalitetno vino. Želeli smo da vinograd ponovo zaživi, kako bismo nastavili tradiciju predaka. U proizvodnju dobrog vina uloženo je mnogo ljubavi, truda, nege… Stručna pomoć je stigla sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Proizvodnja je od početka, do kraja, organska, što je posebno značajno za savremene uslove življenja i vinsku kulturu.
POVRATAK TRADICIJE
Janoš Urban iz Mužlje je prošlogodišnji apsolutni pobednik takmičenja koje je tada bilo na nivou srednjeg Banata, ponovo ima potvrdu uzornog proizvođača.
– I ovo takmičenje je dokaz da sam na pravom putu proizvodnje vina – ističe Urban. – Nadam se da ovo varljivo vreme neće napraviti problem u vinogradima, a kakav će biti rod vinove loze još je rano govoriti.
Koordinator manifestacije Branislav Prohaska, iz Udruženje „Klub vina” Zrenjanina, kaže da banatska vina iz godine u godinu napreduju.
– Za to imamo dokaze stručnjaka – naglašava Prohaska. – Naravno, ima još dosta da se radi, ali je važno da se članstvo „Kluba vina” edukuje, da posećuju tribine, da razmenjujemo iskustva.
Banatski šiler je na ovoj manifestaciji ocenjivan van utvrđenih takmičarskioh kategorija.
– To je narodno vino koje se ovde proizvodilo još kada je na ovim prostorima, u nekadašnjoj močvari, počelo doseljavanje naroda iz različitih delova Evrope, pre svega, Nemaca – objašnjava Šandor Šomođi, predsednik „Kluba vina“ Zrenjanin. – Izdvojeno je iz takmičarskog dela, jer koliko god da je dobro, ono kao domaće vino ne može da se takmiči sa danas vrlo popularnim „kaberneima“, „merloima“ ili „šardoneima“. Mi ne jurimo svetsku modu, nego želimo da vratimo tradiciju i jako me raduje što je pristiglo 12 takvih šilera koje smo ocenili, a proizvođačima smo dali preporuke kako i šta dalje da rade.
RAZVOJ VINSKOG TURIZMA
Direktor Turističke organizacije Zrenjanin Zoran Ljubotina ističe da je ova manifestacija značajna za promovisanje turuističkih potencijala grada, razvijanje vinskog turizma i privlačenje što više turista.
Goran Marinković, direktor Kulturnog centra Zrenjanina naglašava da će manifestacije koja se održava u kulturnoj ustanovi na čijem je čelu, uz podršku Grada, biti proširena i na područja Banata u Mađarskoj i Rumuniji.
U programu otvaranja manifestacije su učestvovali Jovica Jašin, vinskom zdravicom i poemom „Vojvodina“ Miroslava Mike Antića i Ana Šajrer – sopran i Marta Ronto – korepetitorka, profesorke Muzičke škole „Josif Marinković” izvođenjem „Vinske pesme”. Organizovana je i javna degustacija vina. Za posluženje su se pobrinule članice udruženja žena iz Orlovata, Krajišnika, Aradca i Mesne zajednici „Veljko Vlahović”.

  • NAJBOLJA VINA
    Prvo mesto (zlatna medalja): Šiler vino – Janoš Urban, roze vino – Branislav Prohaska, crveno vino – Janoš Urban, belo vino i apsolutni pobednik – „Vinarija Dragić”. Drugo mesto (srebrna medalja): Šiler vino Janoš Urban, roze vino – Branislav Prohaska, crveno vino – Janoš Urban, belo vino – „Garaža Zvekić“. Treće mesto (bronzana medalja): Šiler vino – Laslo Benak, roze vino – Nandor Kovač, crveno vino – Ivan Urošević, belo vino – Jano Hrubik.
  • ŠILER VINO
    Banatski šiler je na ovoj manifestaciji ocenjivan van utvrđenih takmičarskioh kategorija. To je narodno vino koje se ovde proizvodilo još kada je počelo doseljavanje naroda iz različitih delova Evrope, pre svega, Nemaca – objašnjava Šandor Šomođi.

BRANKA JAJIĆ

11 - 1 A Momcilo Dragic

11 - 1 D izlozena vina