UDRUŽENJE ŽENA MZ SAVA KOVAČEVIĆ: Kiflijada – slatka i slana

Uz poštovanje epidemioloških  mera, u subotu je održana 11. Kiflijada u organizaciji Udruženja žena Mesne zajednice Sava. Broj učesnika je bio ograničen, a restoran u prostoru nekadašnjeg „Minela”, mirisao je tog kišnog nedeljnog  popodneva na slane i slatke kiflice.

– Prošle godine, zbog poznate situacije u vezi sa virusom korona, nismo održale manifestaciju. Sada smo nastavile tradiciju. Udruzenja koja su bila na Kiflijadi su iz Zrenjanina, Elemira, Ruskog Sela, Stajićeva, Čente, Žitišta, Kumana, Aleksandrova, Kikinde, Medje, Ečke… Žiri – predsednica Nataša Vujić  i članice Spaska Drndarski i Ljubica Kandić, imao je težak zadatak da izabere najlepšu slanu i slatku kiflu, i po tri pobednice u kategorijama slana i slatka kifla – kaže Vera Jovin, predsednica Udruženja domaćina.

Uvek omiljene kiflice, rado viđene na svako trpezi,  pripremaju se na sličan način, ali razlike postoje, što zavisi  od domaćice – svaka ima neku svoju tajnu. Slane kifle su bile prazne, sa sirom, sa salamom, sa kajmakom, sa pica nadevom, sa viršlom, a slatke su bile sa džemom od šljiva ili kajsija, višnjama, orasima, posute prah šećerom…

Naj slatku kiflu umesila je Slavka Vujić, „Tradicija”, Elemir, a naj slanu Jelena Stojanović, „Đurđevdan”, Žitište. Ružica Bozokin iz Kumana ima dva priznanja: prvo i drugo za slane kiflice, a Zorica Dupor iz Udruženja žena  Aleksandrovo  treća je u istoj kategoriji.  Olgica Baračkov iz Kumana pravi najbolje slatke kiflice. U istoj kategoriji, druga je Rozalija Tot, Udruženje penzionera  -“ Nova početak  MZ “Sava Kovačević”, a treća je Cvetana Staković, “Đurđevdan”, Žitište.

Udruženje žena MZ Sava Kovačević organizuju i humanitarne akcije. Pomenimo samo saradnju sa najmlađim žiteljima ovog naselja – mališanima iz Vrtića „Cvrčak”.

M. Bečejac

Fotografije Udruženja žena Sava Kovačević