UKUSI FRANCUSKE U ZRENjANINU: Dva dana gastronomskog uživanja

Zrenjaninska kompanija „Mlekoprodukt” učestvovovala je u programu petog izdanja „Ukusa Francuske”, 21. i 22. marta u restoranu „Salaš kod stare dunje” u Zrenjaninu. Posetioci ovog restorana mogli su prošle nedelje da probaju francuske specijalitete koje je, prvi put, pripremao mladi kuvar Marko Kalaba, zajedno sa starijim kolegama.
– Gostima smo ponudili potaž od praziluka, rolovanu jagnjetinu na provansalski način, paletu francuskih sireva „Il de Frans” – u Francuskoj se sir jede na kraju obroka, kao i šne nokle. Zanimljiva je rolovana jagnjetina na provansalski način sa ratatui povrćem, jakim začinima, timijanom, medom, slaninom, dižon senfom. Ko je probao, zaista je uputio sve pohvale, mada naši gosti tradicionalno naručuju jagnjetinu ispod sača.
Mlekoprodukt” je, inače, jedini proizvođač sira koji se predstavio na ovoj prestižnoj gastronomskoj manifestaciji i partner je „Ukusa Francuske”.
– Duh Francuske donose novi sirevi u listićima brenda
Il de France” – baldaran, namenjen za toplu upotrebu, ementaler pod nazivom normantal i prepoznatljivi bri. Osim ovih „Francuza” na meniju su bili i nezaobilazni domaći polutvrdi sir biser, trapist, selekta od ovčjeg i kravljeg mleka, koji je izašao iz fabrike u Zrenjaninu – kaže Bojana Momčilov, direktorka komunikacija u kompaniji „Mlekoprodukt“.

M. Bečejac

Foto: Zoran Torđan