UOČI DANA DRŽAVNOSTI: NAČELNICA SREDNJOBANATSKOG OKRUGA SNEŽANA VUČUREVIĆ

Da budemo zemlja zadovoljnih građana

 

Imam razloga da budem zadovoljna postignutim u ovih godinu dana, koliko sam na čelu Srednjobanatskog upravnog okruga. Dosta je učinjeno na unapređenju službi, čiji rad koordinišu organi Okruga.
Ovim rečima je načelnica Snežana Vučurević sažela aktivnost načelstva Okruga kojim rukovodi, u intervjuu za naš list, uoči Dana državnosti Republike Srbije.
Suzbijanje sive ekonomije se tu podrazumeva!
– Suzbijanje sive ekonomije je jedan od prioriteta Vlade Srbije. Sa Policijskom upravom Zrenjanin izvedeno je niz akcija sa odličnim rezultatima. Neprijavljen rad, nelegalna trgovina, neplaćanje poreza, srž su sive ekonomije. Inspekcija rada je u 2017. godini zatekla 547 radnika na crno, od kojih je odmah zaposleno 546! Kontrola prometa rezanog duvana i internet – prodaje redovne su. Prvi put smo održali konferenciju za medije na ovu temu, radi afirmacije rezultata inspekcija. Manje sive ekonomije znači veća ulaganja u obrazovanje, kulturu, zdravstvo – sve što jednu sredinu čini dobrim mestom za život.
Prošla godina je bila u znaku primene Zakona o ozakonjenju objekata.
– Prva i druga faza primene ovog Zakona uspešno su završene. Popisana su 70.422 nelegalno izgrađena objekta. Treća faza sprovođenja ovog zakona, samo ozakonjenje, biće završena u narednom periodu.
Rodna ravnopravnost je u žiži interesovanja javnosti.
– Rodna ravnopravnost podrazumeva jednake mogućnosti za žene i muškarce. Uz podršku Saveta okruga, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, za sprovođenje politike Vlade RS u okviru Nacionalne strategije rodne ravnopravnosti u periodu 2016-2020. godina, po prvi put je formirano telo za rodnu ravnopravnost u Okrugu. Posetili smo Sigurnu kuću u Zrenjaninu. Uspešna je bila i tribina „Zajedno u borbi protiv nasilja nad ženama”, zajedno sa Policijskom upravom Zrenjanin, Centrom za socijalni rad, Tužilaštvom. Imamo podršku Stane Božović, državne sekretarke Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Lokalne samouprave u Okrugu potpisnice su Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou.
Važan je ujednačeniji ekonomski i demografski razvoj.
– Za pet godina u Srednjem Banatu „nestala” je jedna manja opština: 8.600 stanovnika je manje. Stopa nataliteta (8,6) u Okrugu je ispod republičkog proseka i niža je u odnosu na prošlu godinu. Prosečna starost stanovništva je 42,8 godina. Podrška rađanju je opštenacionalno pitanje. Vlada Srbije je lane izdvojila 130 miliona dinara za sprovođenje tih mera. Opštine Sečanj i Žitište su dobile novac za mere podrške u podsticanju rađanja. Lokalne samouprave izdvajaju i iz svojih budžeta sredstva za podršku porodicama, vantelesnu oplodnju, novorođenu decu… Budžetom RS za 2018. godinu predviđeno je da država jednokratno daje roditeljski dodatak za prvo dete od 100.000 dinara. Zakon o finansijskoj podršci porodici donosi niz novina za povećanje nataliteta.
Poseta predsednice Vlade Ane Brnabić Zrenjaninu, sa ministrima Lončarom, Đorđevićem i Slavicom Đukić Dejanović, znak je rešenosti države da vodi odgovornu politiku i menja stvari na bolje. Projekat „Bebo, dobro došla na svet” olakšava roditeljima prijavu za roditeljski dodatak već u porodilištu. Skraćuju se ranije preduge procedure. Zrenjanin je, i u projektu – E- bebe, odličan primer.
U kakvom ambijentu dočekujemo Dan državnosti Republike Srbije?
– Sretenje dolazi u povoljnom društvenom ambijentu. Napori koje ulaže Vlada Srbije i lokalne samouprave ovog Okruga za bolji kvalitet života građana i stvaranje dobrog privrednog ambijenta su evidentni. Napredak Zrenjanina, a i celog Okruga, vidljiv je. To je tokom svoje posete potvrdila i premijerka Ana Brnabić. Ona je najavila projekate koji će unaprediti život stanovnika ovog dela Banata. Vlada Srbije, uz veliko zalaganje ministra privrede Gorana Kneževića, ulaže velike napore za boljitak svih građana, kroz dolazak domaćih i stranih ulagača i otvaranje novih radnih mesta. Naravno, uz veliku podršku i predsednika Aleksandra Vučića.
Kako vidite simboliku Dana državnosti Republike Srbije?
– Ona je u sećanju na put ka slobodi i obnovi državnosti. Prvi srpski ustanak i Sretenjski ustav odredili su budućnost Srbije – slobodne, nezavisne i demokratske zemlje. Danas je Srbija na putu da postane moderna i stabilna država, na demokratskim načelima, zemlja zadovoljnih građana. Čestitam građanima Srednjobanatskog upravnog okruga i cele Srbije ovaj praznik, sa verom da im godine koje dolaze donose još veći prosperitet.M. Stojin

 

M. Stojin