Uprava za veterinu: HRANOM ZA KUĆNE LJUBIMCE NE SMEJU DA SE TOVE ŠARANI

Prijava za prestup „Prekonu” i „Ribobelu”

Odsek veterinarske inspekcije u Srednjobanatskom upravnom okrugu podneo je tokom januara prijave za pokretanje postupka zbog privrednog prestupa protiv DOO „Prekon” (u sastavu kompanije „Matijević”) i DOO „Ribobel”iz Zrenjanina. Istovremeno, „Ribnjačarstvu” iz Sremske Kamenice (privredno društvo koje ima ribnjak nadomak Mužlje) zabranjena je upotreba proteina životinjskog porekla (koštanog brašna) za ishranu riba.
Poznata i kao zrenjaninska kafilerija, fabrika „Prekon” je, prema izveštaju inspektorske službene kontrole, držala 76.800 kilograma prerađenog proteina životinjskog porekla u objektu u Stajićevu koji ne odgovara zakonom propisanim uslovima, niti je upisan u odgovarajući registar.
Razlog za pokretanje postupka protiv „Ribobela” je korišćenje „Prekonovog” prerađenog proteina životinjskog porekla – 113.980 kilograma – dobijenog preradom sporednih proizvoda životinjskog porekla za ishranu ribe i proizvodnju hrane za ribu. Ove radnje su, navodno, obavljane u objektu koji nije upisan u Registar objekata odobrenih za ove namene. Ribnjaci „Ribobela” nalaze se u Kleku, Padeju i Bašaidu.
Obrazloženje sadrži niz tačaka Zakona o veterinarstvu i Pravilnika o načinu razvrstavanja i postupanja sa sporednim proizvodima životinjskog porekla. Citiraju se i delovi Pravilnika o utvrđivanju mera ranog otkrivanja i dijagnostike određenih vrsta zaraznih bolesti, a isti je razlog i za zabranu „Ribnjačarstvu” da trguje i upotrebljava proteine životinjskog porekla (26,5 tona), za ishranu riba u svom ribnjaku, u Mužljanskom ritu.
U dopisu koji smo u međuvremenu dobili od Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, ističe se da se u ishrani riba mogu koristiti proteini životinjskog porekla, ali izričito – „bez sadržaja proteina poreklom od preživara”. Takođe se naglašava da je „Prekonu” odobrena samo proizvodnja hrane za kućne ljubimce.
Prema dopisu Uprave za veterinu, „Prekon” je isporučivao ovu vrstu hrane proizvođačima ribe. Dakle, hranom za kućne ljubimce hranjene su životinje (ribe) namenjene ljudskoj ishrani. To su i razlozi za podnošenje prijave protiv „Ribobela” i zabranu „Ribnjačarstvu” da u ribnjaku u Mužljanskom ritu koristi prerađene proteine životinjskog porekla za ishranu riba.

  • „PREKON”: REAGOVALI SMO NA UPOZORENjE INSPEKTORA
    – Ni kilogram naših proizvoda nije napustio pogon bez odgovarajuće dokumentacije. Objekat u Stajićevu u kom su nađeni životinjski proteini ima kvalitetnu ventilaciju i regulaciju temperature. Reagovali smo na upozorenje veterinarskih inspektora i postavljamo novi pod na objektu i izmeštamo sanitarni čvor, tako da uskoro očekujemo skidanje ovog problema sa dnevnog reda – izjavio je u utorak direktor „Prekona” Slavko Popović.

M. S-n.