USPEH NEVENE ALEKSIĆ, STUDENTKINJE EKONOMIJE, NA „CFA RESEARCH CHALLENGE” U MAĐARSKOJ

Putuje na evropsko finale u Irsku

Zrenjaninka Nevena Aleksić je sa kolegama Nikolom Vujićem i Aleksandrom Veselinovićem sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kao i sa Đorđem Marjanovićem, studentom Fakulteta organizacionih nauka predstavljala beogradski Univerzitet, koji je osvojio prvo mesto na takmičenju u fundamentalnoj finansijskoj analizi „CFA Research Challenge” u Budimpešti. To je jedan od četiri izabrana najbolja tima, koji je izborio plasman na evropsko finale u Dablinu (Irska), 4. i 5. aprila.
Uspeh je bio dovoljan povod da Nevenu zamolimo za kraći razgovor kako bismo saznali koliko dugo su se pripremali za takmičenje, kakvi su utisci i šta dalje očekuju. Prema njenim rečima, nadmetanje je zahtevalo tromesečni rad na izveštaju o proceni vrednosti mađarskog logističkog preduzeća „Waberer‘s”.
– Kroz postupak istraživanja same kompanije, industrije u kojoj posluje, makroekonomskog segmenta i finansijskih projekcija došli smo do naše procene vrednosti cene akcija preduzeća, na osnovu koje smo dali preporuku investitorima da ih kupe – objašnjava naša sagovornica. – Na osnovu predatog izveštaja, najbolja četiri tima pozvana su u Budimpeštu da pred stručnim žirijem prezentuju svoj rad i odgovore na pitanja žirija. Finalna odluka žirija sastoji se od ocene samog izveštaja i prezentacije.
Nevena kaže da je u Budimpšeti, pre svega, stekla neverovatno iskustvo.
– Mislim da mi je ovo takmičenje otvorilo mnoga vrata. Ne mogu reći da smo očekivali pobedu, ali s obzirom na uložen trud i kvalitet rada smatrali smo da imamo dobre šanse – iskrena je uspešna studentkinja.
Kako kaže, ovaj vid takmičenja zahteva dosta prethodnog znanja iz oblasti finansija koje se stiče na višim godinama fakulteta, a ovo je njeno prvo učešće.
Na pitanje da li od finalnog nadmetanja u Dablinu priželjkuje još jedan trijumf, kratko je odgovorila da se tome nadaju, ali su svesni da će se tamo suočiti sa oštrom konkurencijom, timovima najboljih evropskih škola u domenu biznisa i poslovnog upravljanja.
Naša sugrađanka je bila učenica Zrenjaninske gimnazije, a sada je na završnoj godini fakulteta, smer Revizija, računovodstvo i finansijsko upravljanje. Od njenih prijatelja saznali smo i da ima visok prosek, ali i da ne voli mnogo da se hvali. O njenom uspehu govore dela, što je u Mađarskoj i potvrđeno. A kako sebe zamišlja u profesionalnom smislu?
– Volela bih da se bavim revizijom i konsaltingom. Definitivno planiram da se zadržim u oblasti finansija – ističe ona.
Kao i svaki mlada osoba, Nevena ima nekoliko hobija. Voli da skija, svira klavir i putuje. Slobodno vreme provodi sa prijateljima i porodicom. Kako kaže, koristi svaku priliku da dođe u rodni grad, a najveći deo leta voli da provede kod kuće.

  • MASTER U INOSTANSTVU?
    Većina njenih vršnjaka planira da nastavi studije van granica Srbije. Nevena, takođe, želi da nastavi usavršavanje u inostranstvu, odnosno master iz oblasti finansija. Nakon toga, kako kaže, planira da se vrati u Srbiju i započne profesionalnu karijeru.

I.ISAKOV