UZ SVE DUŽE RADNO VREME GRAĐANI NE STIŽU DA PLATE UREDNO OBAVEZE

Prilagođava se radno vreme službi, banaka i preduzeća

Staro radno vreme od 7 do 15 časova, iz perioda SFRJ, sve je ređe, dok raste broj sugrađana koji na poslu ostaju do 17, 18 časova, što je takozvano evropsko radno vreme. Mnogi od njih rade i subotom. Istraživali smo kako uspevaju da obave administrativne poslove na šalterima, odnosno koliko su tzv. novom radom vremenu prilagođene pošte, banke, šalteri javnih komunalnih preduzeća i predškolska ustanova.
– Radim u banci od osam do 16 časova s tim što putujem u drugi grad zbog posla. Kako u Zrenjanin stižem tek oko 17 časova, imam pomoć babe i dede koji čuvaju decu od kada im se završi vrtić do mog i suprugovog povratka kući. Bez podrške bi bilo teško, živeli baba i deda – kaže sugrađanka Snežana Crnogorac i dodaje: – Kada treba nešto da obavim od administrativnih poslova, dovijam se na razne načine. Nekad mi neko učini uslugu, nekad izađem s posla, što nije uvek prijatno. Račune plaćam e-bankom, a šaltere zaobilazim u širokom luku.

JAVNO-KOMUNALNA PREDUZEĆA UGLAVNOM DO 13.30
Zaposlenima je najteže da u toku radne nedelje stignu da plate račune za vodu i grejanje – tačnije ako žele da to obave na šalterima javno-komunalnih preduzeća bez plaćanja provizije. Većina poslovnica „Gradske toplane” i „Vodovoda i kanalizacije” radi do 13.30, a subotom do 12 časova. Od sedam ujutru do 19 časova otvorena je jedinica „Vodovoda i kanalizacije” u ulici Marka Oreškovića, koja radi i subotom, dok naplatna mesta u Gimnazijskoj, u ulici Rade Končara (tu radi jedan radnik ovog Preduzeća, iako ovo naplatno mesto pripada JKP „Gradska toplana”) i u upravnoj zgradi Preduzeća u Petefijevoj rade od 7 ujutru do 13.30.
Isto radno vreme imaju i sve poslovnice „Toplane” – u ulici Brigadira Ristića, Rade Končara, u zgradi Mesne zajednice na Bagljašu, u ulici Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića i u zgradi Preduzeća u Beogradskoj ulici. Subotom radi jedino šalter u poslovnici na Bagljašu, i to od sedam do 12 časova.
Slično je na šalterima JKP „Čistoća i zelenilo” – od ukupno četiri naplatna mesta, dva su otvorena od 7 do 19 časova – u naselju Lesnina i u mesnoj zajednici na Bagljašu, dok jedinice u Beogradskoj i u ulici Kralja Aleksandra I Karađorđevića rade do 15, odnosno 13 časova. Postoji i dežurstvo svake subote, na naplatnom mestu u MZ na Bagljašu od 7 do 13 časova.

POJEDINE USTANOVE PRILAGOĐENE DUŽEM RADNOM VREMENU
Kada je reč o radnom vremenu šaltera Pošte, od 15 poslovnica koliko ih ima u gradu, osam radi do predveče ili kasno po podne, dok je ostatak otvoren do 13.30 ili 14.30 časova. Najduže su za korisnike otvoreni šalteri u Barskoj i u ulici Junaka Milana Tepića – radnim danima i subotom od sedam ujutru do 20 časova, a jedinica u Barskoj radi i nedeljom po istom radnom vremenu.
Do 19 časova rade i poštanske jedinice u Pupinovoj, Koče Kolarovoj, na Bulevaru Veljka Vlahovića, na Trgu slobode, a pošta u Mužlji otvorena je do 18 časova. Najkraće su građanima dostupni šalteri Pošte u Pančevačkoj (do 13.30), u ulici Cara Dušana (do 14), kao i u Baranjskoj, u ulici Žarka Zrenjanina, Topličinoj i u ulici Kej drugog oktobra 1 (do 14.30). Većina pošta u gradu radi i subotom – mahom do 12 i 14 časova, dok je glavna pošta u Pupinoj otvorena do 16 časova.
Najviše banaka u centru grada završava radno vreme između 16 i 17 časova najkasnije, a šaltere otvaraju nešto kasnije nego gradska preduzeća, najčešće u 8, 8.30 ili 9 časova. Tek nekoliko banaka radi i subotom.
– Jedino su mi banke problem kada treba nešto tamo da obavim, imam primedbu na početak radnog vremena, pošto radim od 8 do 17 časova. Ostale javne službe imaju korektno radno vreme, poput opštine. Inače, svi znamo koliko je komplikovano tražiti slobodan dan kod poslodavaca da bi se platili računi ili sređivala papirologija – kaže sugrađanin Milan Delić.
Uslužni centar u Gradskoj upravi otvoren je pre 15 godina kako bi građani na jednom mestu mogli da podignu izvode iz matičnih knjiga rođenih, umrlih i venčanih, poreska i uverenja o državljanstvu, kao i da podnesu zahteve odeljenjima, službama, Skupštini, gradonačelniku ili Gradskom veću. Građanima se izašlo u susret i po radnom vremenu, navodi načelnica Odeljenja za opštu upravu, Sofija Anđelković, tako da je služba Uslužnog centra otvorena radnim danim od 7.30 do 19 časova, a subotom od 7.30 do 13.
U Predškolskoj ustanovi Zrenjanin navode da su rad prilagodili roditeljima koji rade do kasno po podne. – Vrtići PU Zrenjanin uglavnom rade od šest ujutru do 17 časova, a nekoliko njih od 5.30 do 16.30. U prijavi za vrtić roditelji rade anketu u kojoj navode kako im odgovara što se tiče radnog vremena. Kako bismo se prilagodili i roditeljima koji rade za strane firme. Ranije smo imali i poslepodnevnu, mešovitu grupu dece, međutim u poslednje dve godine nije bilo zainteresovanih tako da sada ne postoji, ali bi mogla opet da se uvede ako bude trebalo – navodi pomoćnica direktora PU Zrenjanin Tatjana Lojović.

M. Malbaški i M. Maričić